Hat beruházás zajlik jelenleg Zalaegerszegen

2024.08.06. 13:00

Balaicz Zoltán polgármester: „Az elmúlt 30 évben nem volt erre példa”

Zalaegerszegen jelenleg hat gazdaságfejlesztési beruházás zajlik, amelyek újabb 800 munkahelyet, valamint jelentős iparűzési adóbevétel-növekedést eredményeznek majd. Az elmúlt három évtizedben nem volt rá példa, hogy egyszerre, egy időben hat üzem épüljön a zalai vármegyeszékhelyen.

Antal Lívia

Sajtóbejárás júniusban az Europtec Kft. épülő üzemében: balról Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármester és Belső Gábor, az Europtec Kft. ügyvezető igazgatója

Fotó: Pezzetta Umberto

A beruházásokat, bekerülési költségük szerint, és hogy hány főnek teremtenek munkahelyet, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere ismertette Facebook-oldalán. A ZalaZONE Járműipari Tesztpálya mellett a Bosch 3.500 négyzetméteres kutató-fejlesztő központja már felépült. Itt az eszközök és berendezések telepítése történik jelenleg. Az 5 milliárd forint értékű fejlesztés 200 új mérnöki és kutatói munkahelyet jelent.

A zalaegerszegi székhelyű Europtec Kft. jelentős, a gyógyászati iparhoz és orvosi műszerek gyártásához kapcsolódó gazdaságfejlesztési beruházást hajt végre. A munkálatok javában zajlanak. A 6 milliárd forint ráfordítással megvalósuló projekt keretében 2.500 négyzetméter nagyságú új iparcsarnok épül, ahol 100 új munkahelyet is létrehoznak. A fejlesztéshez 20 százalék állami támogatást biztosított a kormány. Nyár végére készül el a DTI Hungary Kft. 2.500 négyzetméteres üzeme, 25 új munkahellyel. Szintén nyár végén adják át a Techno-World System Kft. 1.400 négyzetméteres új csarnokát.

Balaicz Zoltán közölte továbbá, hogy egy autóipari nagyvállalat újabb kutató-fejlesztő központot épít a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya mellett, 200 mérnöki és kutatói álláshellyel. A bejelentés ősszel várható. Egy másik beruházás már megkezdődött itt. NEXT GEN MOBILITY néven 10 ezer négyzetméter nagyságú autóipari gyár épül. A FLEX új üzeme 210 új munkahelyet teremt, amelyből 20 álláshely magasan kvalifikált lesz és a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódik majd. A beruházás értéke 35 milliárd forint.

Zalaegerszeg gazdasága folyamatos fejlődést tudhat magáénak 2014 és 2024 között, mely időszakban 5 ezer új munkahely jött létre. Az újonnan betelepülő cégek miatt is nagy az igény a munkaerőre, a betöltésre váró álláshelyek listája elérhető a város honlapján, ismertette Balaicz Zoltán. Mint írta, a gazdaság fejlődésének legjobb fokmérője a helyi iparűzési adóbevétel összegének alakulása: 2014-ben 3,2 milliárd, 2020-ban 4,5 milliárd, míg 2023-ban 7,5 milliárd forintot tett ki ez az összeg.

Olyan gazdasági ökoszisztéma alakult ki Zalaegerszegen, amelyben együtt van jelen a termelés, a kutatás-fejlesztés, az innováció, a szakképzés, az egyetemi oktatás, valamint a különféle szolgáltatások, hangsúlyozta közleményében Balaicz Zoltán polgármester.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában