A fiatalok még körözött ifjak kézre kerítésében is segítettek

2024.08.21. 17:37

Biztonság Keszthelyen: idén is eredményes volt a bűnmegelőzési iroda

Idénre befejezte szolgálatát Keszthelyen a Városi strandon működő bűnmegelőzési iroda, amelyben középiskolás diákok segítették a rendőrség munkáját, ügyelve a nyaralók biztonságára.

Péter B. Árpád

A táborzáró rendezvényen (b-j): dr. Lakics Andrea rendőr őrnagy, Manninger Jenő polgármester, dr. Farsang Boglárka, Keszthely kapitánya és Nemes Klára önkormányzati képviselő

Fotó: A szerző

A főszezonban idén is hét héten át működött az iroda, amelyben mintegy hatvan egyenpólós fiatal szolgált, ötnapos turnusokban. A biztonság Keszthelyen ezúttal is garantált volt: nyáron nem történt számottevő bűncselekmény a népszerű, árnyas fürdőzőhelyen.

biztonság Keszthelyen
Biztonság Keszthelyen: a fiatalok nemcsak közbiztonsági feladatokat láttak el, hanem segítették is a pihenni érkezőket
Fotó: A szerző

Biztonság Keszthelyen

A rendőrség – az önkormányzat támogatásával – több mint két évtizede megszervezi a nyári diákszolgálatot, hogy a helyiek és a turisták még nagyobb nyugalomban élvezhessék az önfeledt strandolást. Ezúttal is rendészeti tanulók, illetve közösségi szolgálatos fiatalok járőröztek és segítettek, például elveszett tárgyak megtalálásában, s gyakran kellett lehúzva maradt kocsiablakokra is felhívniuk a pihenők figyelmét: az érintetteket a strand hangosbemondója segítségével hívták a járművükhöz, s míg ők megérkeztek, vigyáztak az autókra. Az alkalom így nem szült tolvajt.

Sőt, idén körözött fiatalokat is sikerült fülön csípni a diákok segítségével: ők egy gyermekotthonból szöktek meg – egy kicsit nyaralni.

A táborzáró programon Manninger Jenő polgármester ajándékkal köszönte meg a fiatalok munkáját
Fotó:  A szerző

A közösségért tenni

Tóth László, a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője leszögezte: kézzelfogható eredménye e szolgálatnak, hogy a diákok „távol tartják azokat az embereket, akik rossz szándékkal érkeznek”. Ugyanakkor cél a fiatalok „nevelése” is, akik közelebb kerülve a rendőrséghez, átérzik annak súlyát, hogy milyen a közösségért tenni.

– Ráadásul olyan ismeretekkel gazdagodnak, amelyek a későbbi életükben a hasznukra válnak, iskolájukban, lakókörnyezetükben, illetve otthon is. Persze, nem titkolt célunk az sem, hogy akár leendő kollégáinkat „kineveljük” – fogalmazott Tóth László.

Dr. Farsang Boglárka, Keszthely rendőrkapitánya is megköszönte a diákok nyári szolgálatát
Fotó: A szerző

Jelesre vizsgáztak

A biztonság Keszthelyen ezen a nyáron is garantált volt, amelyben része van a bűnmegelőzési iroda munkájában közreműködő fiataloknak is, összegezte a majdnem két hónap tapasztalatait dr. Farsang Boglárka, Keszthely rendőrkapitánya. Úgy folytatta: naponta hatan szolgáltak itt – jelesre vizsgázva leleményességből, udvariasságból, aktivitásból s udvariasságból is.

– Ezeknek a fiataloknak van szemük arra, hogy észrevegyék: ki nem illik ebbe a balatoni környezetbe. Mindenhová nem tudunk rendőrt küldeni, de ha a diákok megjelennek bűnmegelőzési pólóban, az már visszatartó erővel bír. Ráadásul azt tapasztaljuk, ők tényleg minden gyanúsat észrevesznek – emelte ki dr. Farsang Boglárka.

Az egyik legbiztonságosabb város

Manninger Jenő, Keszthely polgármestere arról is beszélt, a diákok nagyon fontos munkát végeznek, s nemcsak a bűnmegelőzést illetően, hanem akár elhagyott tárgyak megtalálásában is.

– Nekik is köszönhetően a strandjaink biztonságosak, és ez egy turizmusorientált város esetében kulcskérdés. Ezért is támogatjuk évről évre a bűnmegelőzési iroda működését. A közbiztonság szempontjából Keszthely Magyarország egyik legnyugodtabb városa, s erre a „kincsünkre” érdemes vigyáznunk – hangsúlyozta Manninger Jenő.

Átszellemülten és éretten

Török Hanna rendészeti tanulóként töltötte gyakorlati idejét a keszthelyi bűnmegelőzési irodában. Mint mondta, élményekkel teli napokat töltött a Balatonnál, a rendőrség munkáját segítve. A három szökött fiatal elfogása pedig jó érzésekkel töltötte el valamennyiüket.

– Kicsit átszellemültünk azokban a percekben, s a visszajelzések szerint is: éretten cselekedtünk – tette hozzá Török Hanna.

A bűnmegelőzési iroda – számokban

  • idén 23. alkalommal szervezték meg
  • ezúttal 56 fiatal vett részt a szolgálatban
  • a zalai fiatalok mellett jöttek Kaposvárról, Budaörsről és Budapestről is tanulók
  • minden nap 6-6 diák ügyelt a rendre, 10 és 18 óra között

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában