Ötvös Csöpi-mozik, élő legendák, relikviák s színes programok sora várja az érdeklődőket

2024.08.22. 20:00

Bujtor István Filmfesztivál, először Keszthelyen

Minden este egy-egy Ötvös Csöpi-film, legendák és közkedvelt személyiségek egész sora, számos felbecsülhetetlen értékű relikvia, több filmes makett, autómatuzsálem és nagyon sok koncert mellett 64, az elmúlt két évben készült hazai mozgóképes alkotás várja négy napon át a vendégeket. A Bujtor István Filmfesztivál első ízben Keszthelyen – mondhatni: Hollywood a Balaton fővárosába költözik.

Péter B. Árpád

A Bujtor István Filmfesztivál nyugati és keleti veterán autócsodák felvonulásával indult. De már előtte is sokan szemügyre vették a járműveket

Fotó: PBÁ

A  Bujtor István Filmfesztivál 13 év alatt kinőtte Balatonszemest, ezért a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete – egyetértésben a társszervezőkkel és a Bujtor-családdal – úgy döntött, mostantól más helyszínen rendezik meg a rangos filmes eseményt: számos jelentkező közül Keszthelyt és a Balaton Színházat választva.

Bujtor István
Veterán autók a Fő téren, a Bujtor István Filmfesztivál részeként
 Fotó: PBÁ

Bujtor István emlékezete

A Bujtor István Filmfesztivál csütörtökön délután nyugati és keleti veterán autócsodák felvonulásával indult, majd a Fő téri színpad előtti vörös szőnyegre léptek a program sztár- és díszvendégei, illetve a hivatalos versenyprogramban szereplő filmek szereplői, alkotói. Innentől pedig négy napig nincs megállás.

Mi szem-szájnak ingere…

Fellép a Fő téren – mások mellett – DJ Dominique, Király Viktor, a Duckers, a CandyMan Duo, s itt lesz Egri Péter és a Mystery Gang, a Red Rosters, Huzella Péter, a Rockabilly Rulez és a Zoller Zsolt Band is. A városban és a környező településeken veteránautós konvojok róják majd az utakat, miközben egy kiposztolt szelfiért cserébe bárki gyűjtheti az elvarázsolt dollárokat s megkóstolhatja Ötvös Csöpi és Piedone kedvenc ételeit és italait a kijelölt gasztropontokon, mondja Lutter Imre fesztiváligazgató.

Ötvös Csöpi-filmek, minden este

A fesztiválon kihagyhatatlan élményt jelentenek majd az Ötvös Csöpi-filmek: A Pogány Madonna, a Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár és a Hamis a baba, amelyek vetítése előtt esténként L. Dézsi Zoltán újságíró beszélget a fesztivál díszvendégeivel, köztük Gundel Takács Gáborral, Piroch Gáborral, Kern Andrással és Frenreisz Károllyal.

Versenyprogram

Lutter Imre kiemeli, mindemellett a hivatalos versenyprogramba bekerült 85 alkotás közül 64 filmet nézhetnek meg négy napon át a filmrajongók két teremben, a vetítések között pedig az érdeklődők pódiumbeszélgetéseket láthatnak s hallhatnak, illetve közönségtalálkozókon vehetnek részt.

Tárlatok s relikviák sora

A világ egyik legnagyobb filmgyártó vállalata, az MGM táncigazgatójaként tevékenykedett Guttmann Dezső, vagyis Dave Gould életét születésének 125. évfodulóján exkluzív hollywoodi tárlat mutatja be, s látható a Bujtor István emlékkiállítás is, amelyen az érdeklődők szemügyre vehetik például Sándor Mátyás kalapját, a Pogány Madonna és a Hamis a baba szobrát, filmek eredeti forgatókönyveit, sőt: Kardos doktor irodáját is.

Gála és információk

A díjátadó gálát vasárnap 17 órakor rendezik a Balaton Színházban, ahol a Bujtor-díjak mellett az életműdíjat is átadják. A hivatalos versenyprogramot, valamint a koncertek, kiállítások, gasztronómiai és veteránautós bemutatók pontos időpontjait a www.bujtorfilmfesztival.hu oldalon találja meg a közönség.

A pénteki program

Balaton Színház

  • 13:00 A Bujtor István emlékkiállítás megnyitása
  • 13:30 Dave Gould 125 – a Hollywood-tárlat nyitánya
  • 14:00 Mozizz az alkotókkal! – versenyfilmek vetítése
  • 20:00 Csak semmi pánik – közönségtalálkozó és filmvetítés

Fő tér

  • 16:00 Veteránautós felvonulás
  • 17:00 koncertek (délután és este fellép a Candyman duó, Elvis by Tom, az Ati Edge & The Shadowbirds, Király Viktor, a Duckers és DJ Atomic

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában