Információs táblát avattak

2024.08.15. 13:00

Emlékút a világháborús helyszínekre

A nagy háború, vagyis az első világháború Zala vármegyei vonatkozású helyszíneit kereste fel egy zalai küldöttség nemrég. Az emlékút résztvevői a Karszt-fennsíkra látogattak el.

Korosa Titanilla

Az emlékút résztvevői több első világháborús helyszínre ellátogattak a szlovén- olasz határtérségben

Fotó: Bedő Annamária

A Letenyei Polgári Egylet szervezésében utazott a közel 50 fős küldöttség a mai Szlovénia és Olaszország területére, a határtérségbe. Az emlékút részleteiről Fülöp András szervező, hadszíntérkutató számolt be. 

Elmondta, hogy első megállójuk a Sveto településen található osztrák-magyar katonatemetőben volt, ahol számtalan zalai katona alussza örök álmát. Itt koszorút helyezett el a központi emlékműnél Vida László, Letenye júniusban megválasztott polgármestere és Kaputa László ezredes, katonai attasé, illetve Stencinger Norbert történész.

A buszos emlékút következő állomása Kostanjevica na Krasu település Szent Márton tiszteletére szentelt temploma volt, ahol a helyi plébánossal együtt Woditsch Péter akolitus a Katolikus Tábori Püspökség kispapja mutatott be igeliturgiát.

Ezután Mauricij Humar, Kostanjevica na Krasu polgármestere köszöntötte a résztvevőket és Rózsafi János történész tartott "élő történelemórát" a településkörnyéki harcokról, melyekből a nagykanizsai 20. honvéd gyalogezred katonái is kivették részüket.

Az emlékút központi programja volt az egykori Segeti tábor területén található Szent Márton-kápolnának emléket állító, felújított információs tábla átadása és megáldása, ahol Kaputa László ezredes mondott emlékezőbeszédet. A tábor bejáratától a közel 40 fokos kánikulában megtapasztalhatták az emlékút résztvevői, hogy milyen megpróbáltatásokon mentek keresztül a háború borzalmai mellett az időjárás elemeivel is dacolva elődeink.

Ezt követően a cerjei kilátóban eltöltött rövid idő után az Aquileiában található óriásmozaikot nézték meg az egynapos út résztvevői, majd a lelki és szellemi tartalommal teli nap zárásaként Gradóban nyílt lehetőség strandolásra és a város megtekintésére.

Az emlékút eseményein közreműködött a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány, valamint a Zala Honvéd Hagyományőrző Egyesület. Tolmácsolásban a csapat segítője Csík Gyula volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában