Az Arrabona Racing Team győzött a belső égésű kategóriában

2024.08.06. 12:30

Formula Student East: Óriási magyar siker született

Egy hétig Zalaegerszegre figyelt az autóipar, a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán belső égésű, elektromos és önvezető kategóriákban zajlott nemzetközi hallgatói konstruktőri versenyre. A zalai vármegyeszékhely ötödik alkalommal volt a Formula Student East helyszíne, amelyen a győri Széchenyi István Egyetem Arrabona Racing Team csapatának győzelmével óriási magyar siker született a belső égésű kategóriában.

Antal Lívia

A Zalaegerszegen megrendezett Formula Student Easten a győri Széchenyi István Egyetem Arrabona Racing Team csapatának győzelmével óriási magyar siker született a belső égésű kategóriában

Forrás: Formula Student East

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által támogatott és a Járműmérnökök Egyesülete által szervezett Formula Student East július 28-a és augusztus 2-a között zajlott Zalaegerszegen. A régió legmodernebb tesztpályáján, a ZalaZONE-on több mint 2500 tehetséges hallgató mérte össze tudását a világ minden tájáról.

Formula Student East
A Formula Student East sajtónapján Hideg Ádám, a jövő magyar F1 tehetségének tartott, Formula-4-es pilóta látványos bemutatót tartott
Fotó: Pezzetta Umberto

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóanyagból kiderül, hogy a legtávolabbról az Egyesült Államokból és Norvégiából érkeztek csapatok, a legtöbben pedig Németországból regisztráltak a zalaegerszegi Formula Student East versenyre, amelynek legfőbb célja, hogy a kelet-európai régióban erősítse a mozgalmat. Magyarországot a BME Formula Racing Team önvezető csapata, valamint két belső égésű gárda, az Arrabona Racing Team és az óbudai OUR Team képviselte.

A Formula Student East versenyen az üzleti érzéket és a mérnöki tudást is tesztelték

Az ötnapos rendezvény első két napján a mérnökhallgatók több mint 100 ipari szakértőnek mutatták be szakmai tudásukat, hiszen a Formula Student Eastnek az elmélet is része. 

  • Az üzleti versenyszámban vállalkozási ötletük helyénvalóságáról kellett meggyőzniük a bírákat. 
  • A második prezentációs számban az autó gyárthatóságát és költségtervét kellett bemutatni. 
  • A harmadik, úgynevezett Engineering Design Event prezentációban azt kellett elmondani, hogy milyen ismeretek alapján tervezték és építették meg versenyautóikat.
A Formula Student East sajtónapján Hideg Ádám, a Formula-4-es pilóta és a jövő magyar F1 reménysége, lenyűgöző bemutatót tartott
Fotó: Pezzetta Umberto

A BME FRT harmadik helyezést ért el az üzleti pitchben, az Arrabona Racing Team a költségterv bemutatásában, valamint az Engineering Design Eventen második, illetve harmadik helyet szerezte meg. Az összesített prezentációs számokban a belső égésű kategóriában a görög Thessaly Egyetem, elektromos és autonóm kategóriában pedig a zürichi ETH csapata szerepelt a legjobban.

A mérnökverseny leglátványosabb eleme a gépek csatája

Attól igazán egyedi mérnökverseny a Formula Student East, hogy az elméletet át kell ültetnie a csapatoknak egy igazán látványos gyakorlatba. A ZalaZONE dinamikus platformján öt számban tették ezt versenygépeikkel, többek között egyenes gyorsulásban, kanyarsebesség-teszten és 22 kilométeres távon. Elképesztő időt futva, a dinamikus számok összesített győztese a győri Széchenyi István Egyetem Arrabona Racing Team-je lett, elektromos kategóriában a zürichi ETH, önvezető kategóriában a göteborgi Chalmers Formula Student lett az első.

Hideg Ádámot is megérintette a Formula Student East szellemisége

A Formula Student East pénteki sajtónapján Hideg Ádám Formula-4-es pilóta bemutatóköre is lenyűgözte a közönséget, a Radical Motorsport Hungary versenyautójával tartott látványos bemutatót a pályán.

- Nagyapám és édesapán is autóversenyző volt. Kiskoromban kijártam apukám versenyeire, nagyon megtetszett, és onnantól fogva elkezdtem gokartozni – válaszolt érdeklődésünkre a Formula-4-es spanyol bajnokságban versenyző 16 éves, kaposvári profi pilóta. Járt már a zalaegerszegi járműipari tesztpályán, de a Formula Student Easten először van. - Nagyon jó látni, hogy ennyi egyetemi hallgató vesz részt rajta. Rendkívüli, amit tesznek, és élvezik az egészet. Arra a kérdésre, hogy a jövő magyar F1 tehetségének tartják, úgy válaszolt: „Nagyon megtisztelő számomra, hogy felfigyeltek rám. Ehhez értek, szeretném a legjobb tudásom szerint csinálni, és nagyon köszönöm a biztatást.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában