Nemesrádó mellett nagyobb állományt fedeztek fel

2024.08.22. 09:30

Ismerjék meg a Zalában élő apró fillércsigát!

Eddig nem ismert apró fillércsiga-, más néven örvényes tányércsiga-állományt fedezett fel a napokban a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BfNP) a Principális-csatorna mentén, a Nemesrádó melletti Rádói-berekben.

Szabó Judit

A fillércsiga nagyon apró élőlény

Forrás: BfNPI

A BfNP honlapján közzétett tájékoztatás szerint az apró fillércsiga védett állat, értéke egyedenként ötezer forint. Európán belül Magyarországon él belőle a legtöbb, gazdag növényzettel benőtt állóvizekben. Veszélyeztetett, mert nagyon érzékeny a víz minőségére. Az aszályos időszakok, az egyre szárazabb klíma, a vizes élőhelyek csökkenése, a természetes vizekbe bemosódó vegyi anyagok mind fenyegetik ezt a kicsi puhatestűt.  Az apró fillércsiga általában csak álldogál vagy lassan mozog, moszatokkal táplálkozik. Mindössze 0,6-1,2 milliméter magas és 2,5–7 milliméter széles. 2011-ben Németországban az év csigájának választották.

Zalában a Rádói-berek a fillércsigán kívül más védett fajoknak is otthont ad, például orvosi piócának és különféle gőtéknek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában