Az ünnep, a haza és az otthon kapcsolata

2024.08.21. 15:06

Kitüntetések Szent István napján Letenyén

A helyi hagyományoknak megfelelően az augusztus 20-i városi ünnepség során vehették át kitüntetéseiket Letenyén azon személyek, akiknek munkáját a saját maga által alapított díjjal ismerte el az önkormányzat. Erre kedd délelőtt került sor a kastélyparkban.

Gyuricza Ferenc

A kitüntetettek Farkas Szilárd polgármester és Mikóné Farkas Ildikó alpolgármester társaságában. Elöl balról Stefán Vincéné, Mikóné Farkas Ildikó, Kovács Jánosné. Mögöttük: Korona Róbert, Farkas Szilárd és Bíró László

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az augusztus 20-i letenyei megemlékezés a kisváros újonnan kinevezett plébánosa, Orsos Zoltán által celebrált ünnepi szentmisével vette kezdetét, majd a kastélyparkban Farkas Szilárd polgármester mondott köszöntőt. Ebben a nap méltóságának megfelelően az ünnep, a haza és az otthon kapcsolatáról beszélt. Úgy fogalmazott: a sokszor érthetetlen, rohamtempóban változó világot valamennyiünk számára az otthon és az ünnepek teszik élhetővé.

kitüntetések
Az új kenyeret Mikóné Farkas Ildikó alpolgármester, Farkas Szilárd és Orsos Zoltán szegte meg 
Fotó: Gyuricza Ferenc

Van otthonunk

- Jólesik kimondani: van otthonunk – folytatta a polgármester. – A Kárpát-medence huzatos vidéke az a helye a világnak, ahol minden magyar otthonra lelhet. Szeretjük az alföldi homokot a talpunk alatt, a Bakony nyugtató csendjét, a Dunakanyar lenyűgöző látványát, a Mura folyó halk és pihentető hangját. Büszkék vagyunk a világ legszebb parlamentjére, kaland átúszni a magyar tengert, járni a kéktúra útvonalát, mely keresztül szeli térségünket is. Szívet melengető érzés az Öreg-hegyi boronapincétől ránézni a Murára, vagy tiszta időben távolba tekinteni, Horvátország irányába. Ismerjük a letenyei szőlőbirtokok kiváló nedűit vagy a vízbe mártott omlós letenyei vaníliakarika finom ízét. Itthon vagyunk, Letenyén! Saját képünkre formáltuk, a mi igényeink szerint laktuk be kis országunkat, alakítottuk ki személyes környezetünket.

Szent István király öröksége

Farkas Szilárd az ünnep és otthon összefüggésében szólt államalapító királyunkról is. Mint mondotta: Szent István azért munkálkodott, azért vállalta a küzdelmet, hogy Magyarország a korabeli Európában függetlenségét megőrizve fennmaradjon. Rendet, kiszámíthatóságot hagyott örökül. A polgármester azt is hozzátette: mi, magyarok, az a nemzet vagyunk, amely a Szent István-i örökség megtartásával mindig képes volt új várat építeni a romokra.

Köszöntőjében Farkas Szilárd az ünnep, az otthon és a haza kapcsolatáról beszélt 
Fotó: Gyuricza Ferenc

Városi kitüntetések

Az ünnepi köszöntőt követően a helyi hagyományoknak megfelelően az önkormányzat által alapított díjak és kitüntetések átadása következett. Letenye Város Díszoklevele kitüntetést a helyi közösség érdekében végzett becsületes, önfeláldozó munkájáért és kitartásáért Kovács Jánosné, a város lakosságának egészséges életmódra és sportra történő nevelésében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül Korona Róbert vehetett át. Az önkormányzatban, társadalmi és civil szervezetekben végzett munkájáért, valamint Letenye város érdekében kifejtett tevékenységéért polgármesteri elismerő oklevélben, Kossuth-emlékéremben és ajándéktárgyban részesült Bíró László önkormányzati képviselő. A színvonalas és gyermekcentrikus oktató-nevelő munkát végző, a település közéletében meghatározó szerepet betöltő pedagógusok jutalmazására alapított a „Tanító öröksége” díjjal Stefán Vincénét tüntették ki.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában