Haza, szülőváros, lakóhely, család

2024.08.21. 11:37

Közösségüket ünnepelték a zalabesenyőiek

Augusztus 20-án délután Zalabesenyőben, régi bevett szokásként a közösségi ház udvarára sereglett a városrész apraja és nagyja. Együtt ünnepelték Szent István királyunkat, az államalapítást, az új kenyeret, majd a felhőtlen szórakozásnak továbbadva a pódiumot, megtartották a településrészi, vagy ahogy egymás közt titulálják: a "falunapot".

Fincza Zsuzsa

Az ünnepi műsor gerincét az idén is Szivárvány Dalkör biztosította

Fotó: Fincza Zsuzsa

Az ünnepet a nyugdíjasklub Szivárvány Népdalköre énekcsokorral köszöntötte, majd szintén a helyiek büszkeségét acélozva: a gimnazista Kámán Fruzsina "Ó, Szent István dicsértessél!" címmel erdélyi népi éneket adott elő. 

A házigazdák főzőcsapata: László Szabolcs, László István, Boros József
Fotó: Fincza Zsuzsa

– A siker mindig az összefogásban, az együttműködésben, a közösségben rejlik. A hagyományok őrzésével, az elődök munkájának, kulturális értékeinek megbecsülésével és továbbadásával formálódhatunk igazi közösséggé, ez kell, hogy irányítsa a következő évtizedek, évszázadok tevékenységét is – hangsúlyozta beszédében Gecse Péter, Zalaegerszeg alpolgármestere, a városrész önkormányzati képviselője, aki Balaicz Zoltán polgármesterrel és Aigner Géza plébánossal megszegte és szétosztotta a besenyőiek saját termésű és sütésű kenyerét.

– Számunkra a haza, a szülővárosunk, a lakóhelyünk, a családunk, a "mindennapi kenyerünk"  egy tőről fakad, ezért is alakult úgy az évtizedek során, hogy együtt ünnepeljük. Amúgy szűkebb közösségünkben is van mit: elkezdtük felújítani a közösségi házunkat, a Szivárvány Népdalkör az Aranypáva mellé további Kiemelt Nívódíjakat és aranyakat gyűjtött be, a polgárőrök szervező munkájának köszönhetően megújult az öreghegyi kápolna, a Baráti Kör a fél városrészt megmozgató sportos rendezvényeket szervezett, az ifjúsági csapatunk is egyre erősebb, már a tizenévesek is jelentkeztek munkára – sorolta nem kis büszkeséggel Simon József, a rendezvényt szervező településrészi önkormányzat tagja, a Besenyő a 2000-es években Alapítvány elnöke.

Flash, a belga juhászkutya kölyök tanítója, Imre Vanda segítségével bemutatta szépen gyarapodó tudását
Fotó: Fincza Zsuzsa

A színes, vidám falunapi "kultúrműsor" is helyi produkcióval, a Besenyői Baráti Kör néptáncával kezdődött. A Csácsbozsoki Évgyűrűk Nyugdíjas Klub az ikonikus helyi gyűjtésű népdalunk: "Hallottad-e hírét Zalaegerszegnek?" felidézésével lépett színpadra, majd népdalokkal, musicalrészletekkel, táncdalokkal alapozta meg a jó hangulatot. A gyerekek körében kétség kívül a hagyárosböröndi Okos Kutya Dog Dancing iskola kutyás bemutatója aratta a legnagyobb sikert, miként szívesen táncoltak-ugrabugráltak a pandáknak öltözött Pandó és Pandi zenés, mókás produkcióján is. A gyerekek egyébként a besenyőiek jó szokásához híven játékokkal, légvárakkal, ugrálóvárakkal, trambulinnal, arcfestéssel, jégkrémmel, vattacukorral és egyéb nyalánksággal amúgy is el voltak kényeztetve.

Éheznie persze senkinek sem kellett, hiszen a besenyői alapítvány híres főzőcsapata: László István, László Szabolcs és Borsos József a tikkasztó hőség ellenére a közösségi ház kemencéje mellett a mobil "vándorkemencét" is begyújtotta: az ünnepi kenyerek mellé 40 kiló húst (csirkecombot, sertéspecsenyét) sütöttek, 30 kiló krumplit hámoztak és főztek. S nem mellesleg: jól sikerült az idei rendezvény újdonsága, a főzőverseny is – mind a 7 csapat nagy bogrács étekkel járult hozzá, hogy a besenyői falunapról senkinek sem kellett hazamenni vacsorázni. A zsűri - Gecse Péter, Dancs István, Takács Bernadett – viszont olyan nehéz helyzetben volt, hogy végül minden csapat produktumát: a botfaiak Avas-hegyi pörköltjét, a polgárőrök csülökkompozícióját, a Hencsei-Petrics duó slambucát, a Rossz anyák pincepörköltjét, Harsányi Bencéék babos-káposztáját, Biczó Zsolt és csapata paprikás krumpliját és Szakony Józsefék chilis babját egyaránt oklevéllel jutalmazták. 

A délutánt a színpadon  Dömötör Balázs saját dalok és slágerek előadásával zárta, majd a napra az esti bállal tették fel a koronát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában