Emléktúrát szerveztek Nagykutason

2024.08.21. 15:30

Szent István nyomdokain immár 22 éve

Immáron 22. alkalommal szervezte meg augusztus 16-án, pénteken az első királyunk emlékét ápoló Szent István-emléktúráját a Nagykutasi id. Szent Jakab-plébánia és az Örömzene Alapítvány. Az elmúlt két évtizedben a Zala-völgy számos épített és természeti szépségét keresték fel már a résztvevők és irányították rá a figyelmet az elfeledett úti, hegyi keresztekre, szent helyekre, a vármegye értékeire – tájékoztatta lapunkat az alapítvány.

Zaol.hu

A Szent István-emléktúra résztvevőinek csoportképe

Fotó: ZH

Az idei zarándoklat szentmisével kezdődött a nagykutasi templomban, majd az öt csapat énekelve és imádkozva kereste fel Nagykutas és Kiskutas környékének szakrális helyeit. 

Az első állomáson környékbeli templomok fotóját rakták ki kockákból a túrázók, a „Gombás” keresztnél honfoglaló és kalandozó őseinkről szóló totó volt a feladat. A kálócfapusztai kápolnánál első királyunk életében fontos szerepet játszó személyeket kellett felismerni. A Marton-hegyen érte az éjszaka a túrázókat, így igazi kihívást jelentett az elemlámpák fényénél a bozóttal benőtt kereszteken megkeresni Szent Márton és Mária ábrázolását. A kiskutasi faluház előtt álló Szent István-szobornál István-szobrok felismerésében jeleskedtek a csapatok. 

A késő éjjel Nagykutasra visszatérő, megfáradt zarándokokat a templomnál frissítő és szerény agapé várta. Végül Standi Gyuláné, az Örömzene Alapítvány elnöke kihirdette a győzteseket, akik okleveket és ajándékokat vettek át. Valamennyi túrázó emléklapot kapott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában