Ötmilliárd forint a Balaton körül

2024.08.24. 17:00

Szolgálati lakások épülnek Keszthelyen és Zalaszántón is

Keszthelyen 11, Zalaszántón pedig két szolgálati lakás épül hamarosan abból az ötmilliárd forintos keretösszegből, amelyre a tó körüli települések önkormányzatai pályázhattak.

Péter B. Árpád

Szolgálati lakások épülnek a Balaton körül. A sajtótájékoztatón (b-j) Krisztin N. László, Badacsonytomaj polgármestere, Kontrát Károly, Witzmann Mihály, Móring József, Navracsics Tibor, Nagy Bálint és Czunyiné Bertalan Judit

Fotó: ZH

A Balatoni Fejlesztési Tanács kiírásán két zalai helyhatóság nyert: Keszthely 732, Zalaszántó pedig 100 millió forintot – mondta el Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő a Badacsonytomajon tartott sajtótájékoztatón. Ezen részt vett Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, Czunyiné dr. Bertalan Judit, a Balaton Fejlesztési Tanács társelnöke, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos, országgyűlési képviselő, valamint a térség honatyái: Nagy Bálint mellett Kontrát Károly, Móring József és Witzmann Mihály.

– Az elmúlt években a Balaton környékének gazdasági erősödése a munkaerőigény növekedésével is járt. A támogatás célja az, hogy vonzóvá tegye a településeket a fiatal és képzett munkavállalók számára, a lakhatás segítségével – összegezte a keszthelyi politikus.

Ez a pályázat a szakemberhiány enyhítését szolgálja, emelte ki Navracsics Tibor, hozzátéve: a bérlakásprogram abban is segít, hogy a Balaton ne csak üdülő-, hanem lakóhelyként is vonzó legyen, s a térségben élők megtalálják számításaikat.

Czunyiné dr. Bertalan Judit a részletekről szólva úgy fogalmazott: a pályázat első fordulójában május 13-ig lehetett benyújtani az igényeket, a második kör pedig november 29-ig tart.

Az elnyert több mint kétmillárd forintból 71 szolgálati lakást alakítanak ki, a sajtótájékoztatón (b-j) Navracsics Tibor, Nagy Bálint és Czunyiné dr. Bertalan Judit
Fotó: ZH

Tavasszal tizenegy pályázat érkezett, amelyek közül tíz megfelelt a kritériumoknak. A nyertes balatoni települések összesen 2,1 milliárd forint támogatást kaptak, ami az önrésszel együtt 3,6 milliárdos fejlesztést jelent. Ebből az összegből összesen 71 szolgálati lakást alakítanak ki: 56 új építésű lesz, 15 pedig felújított ingatlanban kap helyet.

Keszthely és Zalaszántó mellett ebben a körben Badacsonytomaj, Balatonszárszó és Szigliget orvosi lakásra pályázott sikeresen, Balatonkeresztúron szolgálati lakást, Fonyódon két ingatlan felújításával, valamint egy új építésével 22, Marcaliban pedig 15 bérlakást alakítanak ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában