Ez történt

2024.08.08. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

A Formula Student East sajtónapján Hideg Ádám Formula-4-es pilóta, a jövő magyar F1 reménysége lenyűgöző bemutatót tartott

Fotó: Pezzetta Umberto

Formula Student East: Óriási magyar siker született

Egy hétig Zalaegerszegre figyelt az autóipar, a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán belső égésű, elektromos és önvezető kategóriában zajlott nemzetközi hallgatói konstruktőri versenyre. A zalai vármegyeszékhely ötödik alkalommal volt a Formula Student East helyszíne, amelyen a győri Széchenyi István Egyetem Arrabona Racing Team csapatának győzelmével óriási magyar siker született a belső égésű kategóriában. A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által támogatott és a Járműmérnökök Egyesülete által szervezett Formula Student East július 28-a és augusztus 2-a között zajlott Zalaegerszegen. A régió legmodernebb tesztpályáján, a ZalaZONE-on több mint 2500 tehetséges hallgató mérte össze tudását a világ minden tájáról. A legtávolabbról az Egyesült Államokból és Norvégiából érkeztek csapatok, a legtöbben pedig Németországból regisztráltak. Magyarországot a BME Formula Racing Team önvezető csapata, valamint két belső égésű gárda, az Arrabona Racing Team és az óbudai OUR Team képviselte. Az ötnapos rendezvény első két napján a mérnökhallgatók több mint 100 ipari szakértőnek mutatták be szakmai tudásukat az elméleti részben. A BME FRT harmadik helyezést ért el az üzleti pitchben, az Arrabona Racing Team a költségterv bemutatásában, valamint az Engineering Design Eventen második, illetve harmadik helyet szerezte meg. Az összesített prezentációs számokban a belső égésű kategóriában a görög Thessaly Egyetem, elektromos és autonóm kategóriában pedig a zürichi ETH csapata szerepelt a legjobban. Az elméletet látványos gyakorlat követte: a ZalaZONE dinamikus platformján öt számban tették ezt versenygépeikkel, többek között egyenes gyorsulásban, kanyarsebesség-teszten és 22 kilométeres távon. Elképesztő időt futva, a dinamikus számok összesített győztese a győri Széchenyi István Egyetem Arrabona Racing Team-je lett, elektromos kategóriában a zürichi ETH, önvezető kategóriában a göteborgi Chalmers Formula Student lett az első. 

Gölles Martin darabja svájci koncerten debütált

Gölles Martin "Un dîner de têtes" című új zenekari művét mutatták be a svájci Château Du Colombier kastélyban július végén. A nagykanizsai férfi műve kísérőzene Jacques Prévert költeményéhez, mely a magyar nyelven is elérhető Tardos Tibor fordításában: Kísérlet egy maszkabállal egybekötött díszvacsora leírására. A koncert főszervezője Claude Delley klarinétművész, akivel Gölles Martin rendszeresen együtt dolgozik – őt egyébként már többször lehetett hallani Nagykanizsán is egy-egy koncerten. Gölles Martin zeneszerző jelenleg több új darabon dolgozik, kórus- és hangszeres műveken egyaránt, valamint készül több hasonló jövőbeni projektre is. 

Pluszforrás a keszthelyi filmfesztiválnak

Rendkívüli testületi ülésen döntöttek a keszthelyi képviselők az augusztus 22-25. között – idén először – a Balaton fővárosába meghirdetett Bujtor István Filmfesztivál kapcsán. A keszthelyi önkormányzat 15 millió forinttal támogatja a rendezvényt, erről már korábban határoztak. A szervezők azonban elestek egy, a költségvetésükbe betervezett pályázati forrástól, ezért a helyhatósághoz fordultak, további nyolcmillió forintot kérve. Első körben, néhány héttel ezelőtt a testület nem szavazta meg ezt az igényt, de úgy határozott: további tájékozódás után ismét napirendre veszik az ügyet a képviselők. Manninger Jenő polgármester már a kezdetektől szorgalmazta, hogy a város biztosítsa a kiegészítő forrást, amit most a testület egyhangúlag támogatott. A városvezető szerint fontos és jövőbe mutató, hogy ennek a rangos filmfesztiválnak Keszthely legyen a házigazdája – amely elől most minden akadály elhárult.

Szécsényi Szabolcs lett a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. új ügyvezetője

Szécsényi Szabolcs lett a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. új ügyvezetője. A turizmusban dolgozó szakember hatékony stratégia kialakítására törekszik. Szécsényi Szabolcs nem ismeretlen a fürdőváros turisztikai életében. Az elmúlt közel nyolc évben információs és kommunikációs technológia tanácsadói munkakörben dolgozott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál Zala és Somogy vármegyében. Ebben az időszakban megismerte a modern településmarketing működését, arculati elemeit, a kihívásokat, amikkel küzdenek a települések és a helyi vállalkozások. Korábban a Tourinform irodavezetőjeként a zalakarosi marketingstratégiák végrehajtásáért, települési nagy rendezvények szervezéséért volt felelős.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában