Falunap és búcsú Sormáson

2024.08.28. 16:00

Ünnepi istentisztelet a Szent Rókus-templomban

Falunapot, és a templom névadója, Szent Rókus tiszteletére búcsút is tartottak az elmúlt hét végén Sormáson. Szombaton a világi ünnepnek adott helyet a dél-zalai község, míg vasárnap a plébánia szólította meg a híveket.

Gyuricza Ferenc

A vasárnapi ünnepi szentmisét Henczel Szabolcs atya, Beled plébánosa vezette. Mellette jobbról Heiter Róbert Gottfried szepetneki plébános

Fotó: Gyuricza Ferenc

A szombati falunap helyszíne a község futballpályája volt, ahol többek közt házi kenyérsütő-, illetve főzőversennyel várták az érdeklődőket, utóbbira tíz csapat nevezett. Az önkormányzat tagjai szintén gondoskodtak arról, hogy ne maradjanak éhen a rendezvényre kilátogatók, ők túrófánkkal rukkoltak elő.

A sormási Szent Rókus-templom
Fotó: Gyuricza Ferenc

A gasztronómiai kínálat mellett szórakoztató és közösségi programok sorából is válogathattak a résztvevők, míg a gyermekeket játszóház várta. A délutáni kulturális műsorban fellépett többek közt a helyi dalárda, a Kanizsa és a Pántlika táncegyüttes, a Stobos tamburazenekar, a Napsugár zenekar, illetve Mészáros János Elek, az egyik televíziós tehetségkutató műsor révén ismertté vált magyar nótaénekes is, míg a program sztárvendége Postás Józsi volt.

A sebészek, gyógyszerészek, zarándokok és utazók patrónusa, Szent Rókus tiszteletére megtartott vasárnapi búcsú hagyományosan ünnepi szentmisével kezdődött, ezen részt vettek a horvátországi Draskovec településről érkezett Szent Rókus Egyesület tagjai is. Példabeszédet Henczel Szabolcs atya, Beled plébánosa mondott, aki a szepetneki plébános, Heiter Róbert Gottfried felkérésére látogatott el a dél-zalai községbe. Elmondása szerint régi barátság és jó munkakapcsolat köti őket össze, ami a Sopronban közösen eltöltött évekre vezethető vissza. Az istentiszteletet szentségimádás és agapé követte, majd a kora esti órákban ünnepi vesperással zárult a Szent Rókus-templom búcsúja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában