Kiállítás az album anyagából a Gönczi Galériában

2024.08.23. 20:00

Zalai építészek munkássága 2000-2023 – fotógaléria

Zalai építészek munkássága címmel jelent meg nyár elején a szakmát népszerűsítő album, aminek apropóján csütörtökön nyílt kiállítás Zalaegerszegen, a Gönczi Galériában a könyv anyagából. A jövő hétvégéig látogatható tárlatot Balaicz Zoltán polgármester ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Mozsár Eszter

A kiállításon Balaicz Zoltán, Darabos Géza elnökségi tag, Orbán Ildikó műszaki szerkesztő és tervező, Agg Ferenc alelnök és Bertók Sándor elnök

Fotó: Mozsár Eszter

Milyen különleges az a város, ahol egyszerre vannak jelen a régi, több száz éves történelmi emlékek, vannak jelen az új kor építészeti alkotásai és az ipar félelmes óriásai.”

Keresztury Dezsőt gondolatait idézve, valamint saját személyes tapasztalatait megosztva köszöntötte a városvezető a jelenlévőket. Balaicz Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy Zalaegerszegen az építészeti alkotások egymást erősítve, kiegészítve vannak jelen. Erősítik azt az öntudatot, ami a helyi közösséget összetartja. Ez a kölcsönös tisztelet és elismerés a város titka, ereje, varázsa, fogalmazott a polgármester.

A jövő hét végéig látogatható tárlaton - ahogy az albumban is – 65 zalai építész munkáit ismerhetjük meg
 Fotó: Mozsár Eszter

A rendezvényen Agg Ferenc, a Zala Vármegyei Építész Kamara alelnöke mondott köszöntőt, kiemelve: ez a 23 év tulajdonképpen az építészek aktív életének a fele, így munkásságukat összefoglalni nehéz, ám jóleső feladat volt. Munkájukat megítélni pedig a jövő generációja fogja.

A megnyitón kézbe lehetett venni az impozáns és a nívódíjas épületeket összegző, kétszáz oldalas kiadványt, amiben ízelítőt kaphatunk a 65 építész munkájából és rövid szakmai életútjából. A tárlat teljes egészében a színes album anyagát mutatja be.

Bertók Sándor kamarai elnök lapunknak úgy fogalmazott, a közeljövőben Keszthelyen és Nagykanizsán is szeretnék majd bemutatni a kiállítást, minél szélesebb körű közönségnek kívánják megmutatni szakmájukat.

- A tablókon könnyen nyomon követhető, értelmezhető a zalai építészet két évtizede. Azt szerettük volna, ha az albumon kívül további élményeket adhatunk közönségünknek, s képet kaphatnak munkásságunkról. Arra biztatok minden látogatót, hogy bátran írják bele benyomásaikat, tapasztalataikat a vendégkönyvbe, valamint igényeljék az albumot itt a helyszínen – mondta Bertók Sándor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában