Fotóriporterünk a Margit hídnál dokumentálta az árvizet

3 órája

A Duna méltóságteljes, miközben megjelent a katasztrófaturizmus

A Duna tetőzése szombaton a hajnali órákban érte el Budapestet, 5 órakor 830 centiméteres vízállásnál, a 2013-ban mért legnagyobb vízszinttől 61 centiméterrel elmaradva. Az évtized dunai árvize miatt országszerte intenzíven védekeznek. A helyszínen fotóriporterünk, Pezzetta Umberto járt.

Mozsár Eszter

Árad a Duna, ami igazi turista látványosság

Fotó: Pezzetta Umberto

Szeptemberi napsütés, sétáló párok, családok a rakparton. Akarom mondani helyén, ugyanis a Duna vize teljesen elöntötte az alsó rakpartokat, több helyen kordonokat húzott ki a rendőrség és a katasztrófavédelem. Van, ahol egy idő után a szalagok is eltűntek teljesen. A közlekedési táblák furcsa torzóként meredeznek ki a vízből. 

árvíz
Rakpart a víz alatt, alig kilátszó KRESZ-táblák. Az előrejelzések szerint öt nap alatt vonul vissza az ár
Fotó: Pezzetta Umberto

 

A dunai árvíz vonzza a katasztrófaturistákat


- Nagyon nyugodtak és kedélyesek az emberek, a katasztrófaturizmus természetesen működik, mindenki szelfit, emléket szeretne a kiáradt folyóról – mesélte Umberto. - A parton végig állnak az emberek, lemennek teljesen a víz színéig, napoznak. Ha nem lenne árvíz, azt hihetnénk, hogy egy tengerparton piknikeznénk, szinte idilli a helyzet. Ám azt kell, hogy mondjam teljesen megdöbbentő, tiszteletet parancsoló a hatalmas, kifeszített víztömeg.

Kollégánk elmondta azt is, hogy nagyon furcsa a perspektíva. Ha az Országház felé tekintünk olyan, mintha az épület alapjainál magasabban állna a vízszint. 

 

Sebességkorlátos szombaton és vasárnap


A police.hu tájékoztatása szerint a dunai árhullám közeledtével szombaton és vasárnap 60 km/h-s sebességkorlátozás mellett fokozott óvatossággal közlekedhetnek az 55-ös főút Pörböly és Baja közti szakaszán. A hétvégén további forgalomkorlátozásokra és útlezárásokra lehet számítani a dunai árhullám miatt.  Az árvíz lassú levonulása során folyamatos extrém terhelést kapnak a gátak, a figyelőszolgálatot ellátó vízügyes kollégák ébersége és szaktudása kiemelten fontos szerepet kap a védekezés ezen szakaszában – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton az MTI-vel. 


Vannak akik segítenek, nem nézelődnek


Természetesen a sétálókon kívül több ezer önkéntes segít a honvédségnek, rendőrségnek, katasztrófavédelemnek. A Pannon Egyetem például csütörtökön Pilismaróton, pénteken pedig Dunabogdánynál töltötte a homokzsákokat. Következő cikkünkben egy fővárosban élő, háromgyermekes zalaegerszegi édesanya beszámolóját olvashatják majd. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában