Folkfesztivál, a jövő reményében...

1 órája

A néptánc és a népzene uralta két napon át Hévíz belvárosát

A néptánc és a népzene uralta két napon át a fürdővárost. A hévízi folkfesztivál immár negyedik alkalommal éltette a kultúra ezen szegmensét – továbbadva a lángot. S minderre ismét vevő volt a nemzetközi publikum.

Péter B. Árpád

A folkfesztivál idén is kirobbanó sikert aratott, képünkön a fellépők a szombat esti vastaps után

Fotó: Péter B. Árpád

Miklós Beatrix, a Hévíz Turisztikai Egyesület elnöke, a program fő szervezője azt mondta, „kell, szükséges és elengedhetetlen egy olyan néptáncos-népzenés-dalos összefoglalója a magyar kultúrának, amivel meg lehet szólítani korosztálytól és nemtől függetlenül az embereket”. Ezért született meg a fürdővárosi folkfesztivál, amely sok fiatalt vonultat fel, akik itt bemutatkozhatnak s számot adhatnak a tudásukról.

folkfesztivál
A folkfesztivál minden korosztályt a hévízi sétálóutcára vonzott
Fotó: Péter B. Árpád

Folkfesztivál: továbbviszik a tradíciót

A turisztikai és kulturális szakember emlékeztetett, a népzene és a néptánc oktatása tradicionális Hévíz, Keszthely s Gyenesdiás térségében, mégis: a Tündérrózsa folkfeszt hiánypótló rendezvény.

– Helyt- és időtállónak bizonyult e program, amelyet először „csak” hagyományteremtő szándékkal hívtunk éltre, de aztán – ahogy mondani szokták: – kinőtte magát. Pénteken délután 116 gyermek vonult fel a sétálóutcán, akik később a színpadon az egész országot, sőt: a Kárpát-medencét „idehozták” táncukkal – fogalmazott Miklós Beatrix.

folkfesztivál
A Gyenes Néptánc Együttes mindkét napon nagyon sok érdeklődőt vonzott a hévízi folkfesztiválra
Fotó: Péter B. Árpád

Hungarikum

A fő szervező kiemelte, a táncház ma már hungarikum, ami egyedülálló támogatást ad e műfajnak. A hévízi program pedig igazi sikertörténet, amely közel került a helyiek s az idelátogatók szívéhez.

– S talán a legfontosabb: a gyerekeknek, a fiataloknak fellépési lehetőséget kínál a folkfesztivál, a taps és a siker pedig megerősíti őket – fogalmazott Miklós Beatrix.

folkfesztivál
Miklós Beatrix: Produkálhatunk sok látványt, lehetnek fények, hangzások, de amikor tiszta hangot hall az ember, akkor az a szívét érinti meg
Fotó: Péter B. Árpád

A táncház módszer

a táncház módszer az öt évtizede létező táncházmozgalom keretei között alakult ki

magába foglalja a Kárpát-medencei magyarság és a hazai kisebbségek népzenei, néptánc- és tárgyalkotó kultúráját

e módszer a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje; így tartja számon a világ

Az emberek szívéhez jutni

A Hévíz Turisztikai Egyesület elnöke szerint a népi kultúrán keresztül lehet eljutni az emberek szívéhez. „Produkálhatunk sok látványt, lehetnek fények, hangzások, de amikor tiszta hangot hall az ember, akkor az a szívét érinti meg”, árulta el elkötelezettségének mozgatórugóját a fő szervező. E mondat pedig sokfajta módon, akár átvitt értelemben is dekódolható.

Fellépők sora

A két nap során gyermek néptáncosok, népdalosok léptek színpadra, mellettük pedig a publikum láthatta pénteken és szombaton este is a Gyenes Néptánc Együttes gáláját, amelyben a Nagyváthy Néptáncegyüttes, a Pápai Református Gimnázium Réthei Néptáncegyüttese, illetve a Tüskevár- és a Bodorka-csoport működött közre, emellett a zárónap délutánján a hévízi Tiszta Forrás Dalkör és a Gyenesdiási Népdalkör is fellépett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában