A szunnyadó parázsfészkeket derítették fel

2024.09.13. 12:00

Hőkamerás, drónos zalai polgárőrök is segítették a csöngei tűzvésznél a katasztrófavédelem munkáját

A szombatról vasárnapra virradó éjszakát az öt napig változó intenzitással tomboló kenyeri-csöngei erdő- és bozóttűz helyszínén, az egyik már leégett erdős területen töltötte a Pókaszepetk és Környéke Polgárőr Egyesület drónos, hőkamerás csapata.

Fincza Zsuzsa

Ha kell drónjaikkal, kameráikkal tűzfészkeket derítenek fel, a hétköznapokban az illegális hulladéklerakók, parlagfű telepek felkutatásában segítenek. A képen balról Kispálné Németh Mónika a köszönetnyilvánítást tartalmazó okirattal, amit a Dobson Tibor tűzoltó vezérőrnagytól, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökétől kaptak, mellette Kispál József, jobb oldalt Fodor Zsolt

Fotó: Fincza Zsuzsa

Az Országos Polgárőr Szövetség híradása szerint a heroikus küzdelemben a 17 egyesület 70 polgárőre között zalaiak is részt vettek, míg a többség a közutakon az oltásban részt vevő járművek zavartalan közlekedést biztosította, a pókaszepetkiek drónjaikkal, illetve hőkameráikkal nappal a tűz terjedésének felderítésébe, éjszaka a hőpontok, (szunnyadó tűzfészkek) keresésébe kapcsolódtak be.

Kispálné Németh Mónika és Fodor Zsolt a tűzvész helyszínén
Fotó: Fincza Zsuzsa

- Szombaton este 10 óra után érkezett a riasztás a Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesületétől, hogy pattanjunk, mert szükség van ránk, hőkameráinkkal segítsük felkutatni a csöngei tűzvésznél a hamu alatt megbújt parázsfészkeket, mert ha a széltől oxigénhez jutnak, ismét lángra kapnak és újra tombolni kezd a tűz - elevenítette fel a történteket Kispál József, a pókaszepetki egyesület elnöke. 

Az összeszokott Pókaszepetk-Zalaegerszeg drónos, hőkamerás "felderítő" polgárőrcsapat - balról Fodor Zsolt, jobbra Kispál József és Kispálné Németh Mónika
Fotó: Fincza Zsuzsa

- Az első szóra igent mondtunk, s mert az országos hatáskorú mentődrónpilóta egyesületnek velünk együtt a Zalaegerszegi Drónos és Kertvárosi Polgárőr Egyesület is a tagja, magunkkal hívtuk a vezetőjüket, Fodor Zsoltot, akivel egymást segítve már sokat dolgoztunk együtt, vállalt feladataink közé tartozik többek között az illegális szeméttelepek felkutatása, az eltűnt személyek keresése, már nem egy alkalommal használtuk ilyen akcióban a felszerelésünket, a drónjainkat, a kézi hőkameráinkat. Megjegyzem, jó hasznát vettük volna egy hőkamerás drónnak: a legközelebb ilyenre is pályázunk. A riasztáskor közölték, úgy készüljünk, lehet, hogy több napra is maradnunk kell, így feleségemmel, aki szintén polgárőr és Fodor Zsolttal sebtiben bepakoltunk a polgárőr autónkba minden szükséges felszelelést, holmit és késlekedés nélkül útnak indultunk.

Szombat éjszaka élesben próbálták ki a polgárőrök a hőkameráikat. A képen balról Fodor Zsolt, jobbról Kispál József, középen a hőkamerás drónnal is rendelkező mentődrónpilóta, a pápai Horváth András. Ilyen hőkamerás drónra pályáznak legközelebb a zalaiak is
Fotó: Fincza Zsuzsa

- Odaérkezve öt percet kaptunk az átöltözésre, az eligazítás után csatlakoztunk a katasztrófavédelem teremjáróihoz, s mi hárman kerestük hőkamerával a szunnyadó tűzfészkeket, parázshalmokat. Hatalmas területet vizsgáltunk át, a vastag hamu alatt több helyen alattomosan izzott a föld, volt, ahol úgy nézett ki, mintha tüzes vakondtúrásokkal lett volna tele. A katasztrófavédelem munkagépei és tűzoltóautók folyamatosan dolgoztak, sorra számolták fel a megtalált tűzfészkeket, a traktorok egész éjszaka megállás nélkül hordták a tartálykocsikban a vizet. A tűzoltókhoz 6 órakor érkezett a váltás, mi 8 óráig dolgoztunk - folytatta a történetet Fodor Zsolt.

A zalai polgárőrök által készített hőkamerás felvétel - a sárga, vörös foltok a parázsfészkeket mutatják

- Öt éve vagyok polgárőr, kerültünk már nehéz helyzetekbe, biztosítottunk balesetnél, felkutattunk eltűnt személyt, eredtünk zsiványok nyomába, de mind közül ez az eset volt a legemberpróbálóbb. Egészen más, mint amikor a fotelben ülve néztük a távoli országokban tomboló erdőtüzeket. Éjnek évadján bokáig jártunk a vastag hamuban, körülöttünk a megégett fák, a föld fullasztó füstszagot árasztottak, a hőkamerában izzó alakok és alakzatok - akár egy horror-film díszlete. Szóval: sokkoló volt. 

A hőkamera a tűzfészkek mellett az emberek hőképét is megmutatja, ezért használható jól eltűnt személyek felkutatásában. A képen Kispál József "hőtérképe"

Igyekeztem, hogy az akár csak tenyérnyi parázskupacot is felkutatassuk: ne lángoljon újra a sokat szenvedett táj! Biztos, hogy még sokáig ez az éjszakai parázsvadászat lesz a legemlékezetesebb polgárőr élményem. De nem csak a munka, hanem az emberek összefogása miatt is. Úgy tűnik, a hétköznapokban sok az ellenségeskedés, a széthúzást, de a bajban mégis összetart a nép - fogalmazott Kispálné Németh Mónika.

Az átvizsgált, leégett erdő hajnali képe
Fotó: Fincza Zsuzsa

Reggel bekapcsolódott a tűzoltásba a Honvédség helikoptere is, így a drónok már nem szállhattak fel. A zalai polgárőröket hazaküldték pihenni, tanácsolva: "aludjanak gyorsan, sokat", mert lehet, hogy este újra riadóztatják őket. Szerencsére erre nem került sor, vasárnap már nem lángolt fel a tűz, a parázslást is sikerült kordában tartani, majd megérkezett a leghatékonyabb tűzoltó, a bőséges eső is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában