Népszerű nyári olvasmányok

2024.09.05. 19:30

Anna, Peti, Gergő – viszik, mint a cukrot, de a ropinapló is keresett

Az olvasni szerető gyermekeknek, fiataloknak – szerencsére az okostelefonos, okoskütyük világában is vannak ilyenek – a vakáció egyik fénypontja lehet elolvasni azokat az olvasmányokat, melyekre a tanév során nem maradt idő.

Korosa Titanilla

Czigány Judit a fiatalok körében népszerű olvasmányokat mutatta meg Lentiben

Fotó: Korosa Titanilla

Lentiben a városi könyvtárban széles kínálattal várják a gyerekeket, már az egészen kicsiket is, az olvasni nem tudókat és az idősebbeket, több polcnyi gyermek- és ifjúsági irodalmi írás közül válogathatnak. Hogy melyek voltak a nyár sikerkönyvei a fiatalok körében, milyen témák érdeklik őket, arról Czigány Judit könyvtárossal beszélgettünk. 
A nyári időszakban is népszerű könyvtárunk, a fiatalok, illetve a kisgyermekes szülők és kisebb csemeték körében is – kezdte. – Ehhez hozzájárul az évek óta meghirdetett nyári kézművesház, mely egy pluszprogram, mellyel behívjuk őket hozzánk. Ami az olvasmányokat illeti, az óvodások nagyon kedvelik a ma már kereskedelmi forgalomban nem kapható Anna, Peti és Gergő című gyermekkönyvsorozatot Bartos Erika írótól, mondhatni viszik, mint a cukrot. Ehhez kapcsolódik a szerző Bogyó és Babóca sorozata, ami szintén népszerű. Ellenpélda az ezzel hasonlatos Dániel András Kuflik sorozata, amit vagy nagyon szeretnek vagy nagyon nem szeretnek. Utóbbi inkább humoros történetekről szól, előbbiek pedig életszerű eseményeket dolgoznak fel. Vannak interaktív könyvek is, mint a zenélő és az úgynevezett lámpás kötetek, melyek egyben tanító jellegűek és a vizualitást is fejlesztik. 

Az óvodás korúaknál fiatalabb gyerekeket is szívesen látják a könyvtárban, és szeretnék, ha ők is könyvfogyasztóvá válnának. Az ő kezükbe kerülnek a lapozható leporellók, illetve idén külön babáknak szóló tárlatot is nyitottak a könyvtárban Babageometria címmel, s ehhez kapcsolódóan is érhetők el könyvek, melyek a legkisebbek látásfejlődését segítik a fekete-fehér formákkal. 

– Népszerű volt a nyáron Axel Scheffler Pipp és Polli meséi, olyan történetek, amelyeket kicsik és nagyok, szülők és nagyszülők egyaránt szeretnek. Ugyanígy a Barátnőm, Bori sorozatot, melynek könyvei számos élethelyzetet kísérnek végig a pizsipartitól a főzésen át a karácsonyig – folytatta. – Valadi Adrienn könyveit is sokan keresik, vannak itt ovis történetek és sok más is. Idén Marék Veronika írásai előtérbe kerültek a könyvtárban, volt kiállítás és foglalkozások óvodásoknak és kisiskolásoknak, akkor és azóta is nagyon mennek a Boribon könyvek. Most Bálint Ágnes-kiállításunk van, az ő könyveit népszerűsítjük, s keresik is ezeket.

Azok a gyermekek, akik olvasni tanulnak, nem feltétlenül konkrét könyveket keresnek – tudtuk meg –, hanem inkább témák szerint válogatnak: autós, hercegnős, dinós mind jöhet, illetve vannak külön az olvasást segítő könyvek is a gyermekkönyvtárban. 

– Azok listáján, akik tudnak és szeretnek is olvasni, toronymagasan vezet fiúk-lányok körében az Egy ropi naplója, Jeff Kinney 18 kötetes könyvsorozata. Lányoknak ajánljuk az Egy Zizi naplója Rachel Renée Russell-től, aki a csajos témákra megy rá. Örök kedvenc a már klasszikusnak mondható Harry Potter-sorozat, Rick Riordan Az Olimposz hősei öt kötetből álló fantasy műfajú ifjúsági regénysorozata, mely folytatása a Percy Jackson és az olimposziak regényfolyamnak, melyből fim is készült. Népszerű Geronimo Stilton története is, a könyvek színesek, illusztratívak és fél polcot elfoglalnak a könyvtárban, ellenben a lányoknak szóló Tea Stilton-sztorikat kevésbé olvassák. De megy a humoros vonal is, mint az Alsógatyás kapitány Dav Pilkey-től, illetve a Profi Noki kalandjai Lincoln Peirce tollából és Margit Auer könyve, a Mágikus állatok iskolája. 

Czigány Judit külön említette a lenti könyvtárban is előadást tartó Kovács Attila, írói nevén Holden Rose könyveit, aki nyomozós történeteket vet papírra gyerekeknek, s a találkozón fel is keltette a fiatalok figyelmét. 

– A tinik pedig egyértelműen Leiner Laura könyvein szocializálódnak, ha valaki elkezdi a Szent Johanna gimi ifjúsági naplóregény-sorozatot, akkor nincs megállás, jelentkezik a többiért is, a történetek olvastatják magukat s a felnőttek is lecsapnak ezekre. Ennek a korosztálynak szól még Kollár Betti Kosársuli című könyve, de keresik a romantikus és a sci-fi vonalat is, népszerű szerző még Colleen Hoover, aki a romantikus és a fiatal felnőttkori regények műfajában ír regényeket, s komolyabb témákat is feldolgoz – sorolta a könyvtáros utóbbi szerző Never never (Soha, de soha) című írásával a kezében. 

Vagyis – szerencsére – ma is vannak könyvtárlátogató és papírlapos, klasszikus könyveket olvasó gyerekek, fiatalok. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában