Térségi híreink röviden

2024.09.14. 15:00

Árvízveszély a Murán, ötven éve oktatókórház, emberméretű társas

Mozsár Eszter

Árvíz Muraszemenyén 2023. augusztusában

Fotó: ZH-Archívum

Árvízzel fenyeget a Mura, ne menjünk a horgásztavak térségébe!

Árvízveszélyre figyelmeztet Muraszemenye önkormányzata, emiatt azt kérik a Mura árterében, az egykori kavicsbányákból kialakított horgásztavak környékén található hétvégi házak és bungalók tulajdonosaitól, hogy az elkövetkezendő napokban ne menjenek be az érintett területre, vagy ha ott tartózkodnak, még azelőtt távozzanak onnan, hogy a víz elöntené az utakat. A meteorológiai előrejelzések alapján a hét végén több mint 100 milliméternyi csapadék várható a térségben, de ugyancsak jelentős esőzés van, illetve lesz a szomszédos Szlovéniában és Ausztriában is, ami érinti a Mura vízgyűjtő területeit. Ezek alapján nagy valószínűséggel várható a Mura áradása. Az előrejelzések alapján a Muraszemenye térségében lévő horgásztavak átlagos vízszintje több mint három méterrel emelkedhet, az oda vezető út pedig már péntek estére víz alá kerülhet. A Zrínyi utca alsó részén, illetve az Ady utcában szintén fel kell készülni az árvízi védekezésre. 


Rezidensképzés a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházban 

Ötven éve kapta meg a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház a Pécsi Tudományegyetemtől (PTE) az oktatókórházi címet, és az ezzel járó feladatokat. A PTE Általános Orvosi Karával való öt évtizedes együttműködés jegyében tartottak jubileumi ülést csütörtökön a kórház tanácstermében, amelyen a PTE vezetői is részt vettek. A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház évente 300 ezer fekvőbeteget lát el, ismertette dr. med. Habil Gasztonyi Beáta PhD. A kórház főigazgatója az erősségek közé sorolta, hogy intézményükben valósult meg elsőként az országban a 24 órás behívós katéteres ügyelet, országosan is elismert a perinatális intenzív centrum és a Dunántúl egyetlen neurorehabilitációs központja. Köszönetét fejezte ki a PTE-nek, hogy 40 millió forint értékű műtőasztallal is segítették a traumatológiai osztály működését. Az oktatókórházi tevékenységükről elmondta, hogy a jól felszerelt skill laborjukban nem csak a medikusok oktatását végzik. A rezidensek száma évről évre nők, 2023-ban 18 rezidens állt munkába. Dr. Watti Rézán szívsebészszakorvos által kidolgozott rezidensi program szerint zajlik az oktatás, amelynek a fiatal orvosok megtartása is a célja, emelte ki a főigazgató.

 

Emberméretű társasjáték a nagykanizsai sétálóutcán

Farkas Tibor közösségszervező a nagykanizsai Loco-Motiv Közösségi Alapítvány támogatásával valósíthatja meg a Játékkedvünk nem mond csütörtököt! című pályázatát. A projekt keretében október végéig, vagy ameddig az időjárás engedi, kedden és csütörtökön 17 órától kulturális és közösségi rendezvényeket tartanak a nagykanizsai sétálóutcában. A "Ki nevet a végén?" társasjáték emberméretű kivitelezése mellett terveznek koncerteket, az Eraklin Táncklub Egyesület tart nyilvános próbát, valamint sakkozni is lehet a Halis-könyvtár munkatársaival.

 

Kolping-családok napja Lentiben

A Lenti Szent Katalin Kolping Család az elmúlt hétvégén rendezte immár 19. alkalommal a regionális Kolping-családi napot a lentiszombathelyi városrészben. A rendezvényen részt vettek a nyugat-magyarországi Kolping-családok és lelkiségi csoportok. A délelőtti programban a résztvevők gyalogosan zarándokoltak el a Mária-fához, ahol Pete Polgár Máté rédicsi plébános celebrálta az ünnepi szentmisét. A rendezvény következő részében a városrészi kultúrháznál Horváth László polgármester köszöntötte a Kolping-családokat és a meghívott vendégeket. I dén már a 19. családi napot tartották, ez a szám mutatja, hogy a résztvevők évről évre nagy lelkesedéssel jönnek és mindig vannak újak is, ez alkalommal a váci Kolping-család is elfogadta a meghívást. Mellettük Szombathelyről, Körmendről és Balatonföldvárról is megérkeztek a vendégek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában