A megújított vonyarcvashegyi egyházi épület a Balatoni Szövetség elismerését kapta a pályázaton

3 órája

Az Év balatoni háza: különdíjat nyert a Szent Mihály-kápolna

A Balatoni Szövetség különdíját kapta idén a vonyarcvashegyi Szent Mihály fogadalmi halászkápolna felújítása. Az Év balatoni háza pályázaton hét tó körüli épületet ismertek el.

Péter B. Árpád

A zsűri a balatonfüredi Modern Műtár különleges épületét találta a középület kategória legjobbjának

Fotó: Balatoni Szövetség

A Balatoni Szövetség (BSZ), együttműködve a Nők a Balatonért Egyesülettel (NABE), az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával idén hatodik alkalommal hirdette meg a díjpályázatot. Mint eddig minden alkalommal, ezúttal is négy kategóriában díjazták Az év balatoni háza elismerésre méltó ingatlanokat. A zsűriben a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a három Balaton körüli vármegye építész kamarája, a NABE és a BSZ képviselője kapott helyet. A bizottság elnöke Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára volt. 

Az Év balatoni háza
Az Év balatoni háza pályázaton a Balatoni Szövetség különdíját nyerte el a felújított vonyarcvashegyi Szent Mihály fogadalmi halászkápolna
Fotó: Péter B. Árpád

Az év balatoni háza

A pályázat célja ezúttal is az volt, hogy megismertessék a szélesebb nyilvánossággal a minőségi építészetet, s felhívják a figyelmet a Balaton környezetében lévő példaértékű épületekre. Zalából ezúttal a vonyarcvashegyi Szent Mihály fogadalmi halászkápolna felújítása nyerte el az ítészek tetszését.

Tudás, tehetség, jóakarat

Pali Róbert, a nagyközség polgármestere azt mondta, a településen „a bennünk lévő tudást, tehetséget, jóakaratot” akarják előtérbe helyezni, méghozzá a tudásmegosztás segítségével. Ami a díjazott kápolna estében hűen kifejezi azt a partnerséget, amelyet Vonyarcvashegy a veszprémi érsekséggel, illetve a különféle hatóságokkal ápolt e beruházás kapcsán.

Az Év balatoni háza
Ez a kötcsei nyaraló két különdíjat is elhódított
Fotó: Balatoni Szövetség

A település első embere kiemelte: azt ajánlják mindenkinek, „legyen a Szent Mihály-kápolna közös kincsünk – hogy a jelenben ne tűnjön el a múlt”.

Az Év balatoni háza
A révfülöpi közösségi pavilon lett az üdülőépület kategória nyertese
Fotó: Balatoni Szövetség

Balatoninak lenni isteni kegy

Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke leszögezte: ez az építészeti díjpályázat is azt szolgálja, „hogy mindent értéket megfoghassunk, megtarthassunk, s ezek egyike az épített környezet, amit az elmúlt időszakban azért sokan igyekeztek tönkretenni. De ez nem sikerült, s remélem, nem is fog soha.” Hozzátette, balatoninak lenni isteni kegy, és minden olyat, ami a múlthoz köt, azt óvni kell. Erre jó példa a Szent Mihály-kápolna, amely most megújult, s a munka később folytatódik.

Az Év balatoni háza
Fabacsovics Zoltán: E nemes versengés ötlete 2016-ban fogalmazódott meg
Fotó: Péter B. Árpád

A BSZ vezetője hangsúlyozta, ahol az ember megjelenik, gyakran „csúnya nyomokat hagy maga után”. Ennek kapcsán reményét fejezte ki: ez az áldott hely soha nem jut erre a sorsra.

Az Év balatoni háza
Lombár Gábor: Minden olyat, ami a múlthoz köt, azt óvni kell
Fotó: Péter B. Árpád

A minőségi építészet dicsérete

Fabacsovics Zoltán, Veszprém vármegye főépítésze felidézte, idén 120 éves a Balatoni Szövetség, e nemes versengés ötlete pedig 2016-ban fogalmazódott meg, lévén több évtizede értékelik a strandokat, megválasztják a régió legjobb borait, e díjjal pedig idén immár hatodik alkalommal ismerik el a balatoni minőségi építészetet, bemutatva a jó példákat. 

A szakmai programban Kisberzsenyi-Nagy György építész, a kápolna felújításának felelős tervezője és Vörös Tamás, a veszprémi érsekség főépítésze mutatta be a vonyarcvashegyi Szent Mihály fogadalmi halászkápolna felújítását.

Az Év balatoni háza
Pali Róbert: Az Év balatoni háza pályázaton különdíjat nyert Szent Mihály-kápolna legyen a közös kincsünk
Fotó: Péter B. Árpád

Az idei nyertesek

  • lakóépület kategória: Balatonarács, családi ház felújítás, korszerűsítés 
  • üdülőépület kategória: Révfülöp, közösségi pavilon 
  • középület kategória: Balatonfüred, Modern Műtár 
  • gazdasági-kereskedelmi épület kategória: Mindszentkálla, Pajta Borterasz 
  • a Balatoni Szövetség különdíja: Vonyarcvashegy, Szent Mihály- kápolna felújítása
  • a Magyar Építész Kamara különdíja: Kötcse, nyaraló a falu végén 
  • a Magyar Építőművészek Szövetsége különdíja: Kötcse, nyaraló a falu végén

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában