Kóstolásra csábít

2 órája

Balaton sütije: A Zalában született csúcsdesszertben összeolvad az Othello szőlő, a málna és a szeder íze

Már dübörög az 1000 indok az őszi Balaton mellett című, utazásra csábító kampány. Ennek részeként mutatta be a VisitBalaton365 és a Magyar Cukrász Ipartestület a Balaton sütijét, a Segreto di Otello névre keresztelt édes kísértést, amely egyelőre nyolc helyszínen, köztük négy zalai városban – Keszthelyen, Hévízen, Zalakaroson és Zalaegerszegen – kóstolható.

Péter B. Árpád

A vendégek tetszését is elnyerte a Balaton sütije Fotó: PBÁ

A például kék színével küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az Othello szőlő, a szeder, a málna, de az ízvadászok a mandula és a mogyoró zamatát is felfedezhetik. A Balaton sütije azért született, hogy e tájat minél többféle módon: most már édességként is felfedezzék az utazók. 

balaton sütije
A Balaton sütije kóstolásra csábít, b-j: Princzinger Péter, Farkas Bernadett, Karádi Szabolcs és Erdélyi Balázs Fotó: PBÁ

„Számos küldetésünk között fontos, hogy bemutatkozási lehetőséget nyújtunk a helyi szolgáltatóknak, sőt e projekt révén az is cél volt: közösen gondolkodjunk, vajon milyen is a balatoni ízvilág, ami egyedi és csak ezt a vidéket jellemzi”, bocsátotta előre Princzinger Péter, a VisitBalaton365 ügyvezetője.

A Balaton sütije is élményforrás

– Persze, a VisitBalaton365 számtalan ízt, színt és hangulatot mutat be partnereivel együtt, nagyon sok eseménnyel. Weboldalunkon pedig minden felhasználó megtervezheti, személyre szabhatja utazását. Igyekszünk segíteni, hogy a balatoni vendégélmény változatos és maximális legyen. Ehhez mostantól a Balaton sütije is hozzájárul – szögezte le Princzinger Péter.

A Balaton sütije e térséget s a világhírű tavat idézi Fotó: VisitBalaton365

Az Othello szőlőtől a mogyoróig 

A Balaton sütije 2024 zsűrizésében a Magyar Cukrász Ipartestület kiváló szakemberei vettek részt, örömmel eleget téve a VisitBalaton365 felkérésének, árulta el Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke, hozzátéve: szakmai javaslataikkal segítették a sütemény fejlesztését. 

– Megjelenésében elegánsan idézi a Balatont, ízvilágában pedig olyan helyi alapanyagoké lett a főszerep, mint a mandula, a mogyoró, a málna, a szeder és az Othello szőlő – tette hozzá. 

Az édes csábítás több cukrászda kínálatában is felfedezhető a Balaton körül Fotó: VisitBalaton365

Egész évben Balaton

„Nagy öröm számunkra, hogy a Segreto di Otello desszertünk méltó a Balaton sütije 2024 címre”, szögezte le Karádi Szabolcs, a Segreto Cukrászat tulajdonosa. 

Princzinger Péter: A Balaton sütije azért született, hogy e tájat minél többféle módon: most már édességként is felfedezzék az utazók Fotó: PBÁ

– Keszthelyi cukrászüzemünkből több Balaton-parti egységnek is szállítunk süteményeket és tortákat, öröm látni, hogy egyre több partnerünk nem zár be a nyár végén, hanem velünk együtt az egész éves nyitvatartást választja – emelte ki Karádi Szabolcs, felidézve, szívének kedves élmény volt például tavaly télen, amikor Fonyódon befagyott a Balaton, és a különleges jégképződmények miatt turisták százai jöttek a partra, partnerüknél pedig annyi vendég volt, mint a nyári hónapokban.

Erdélyi Balázs: Megjelenésében elegánsan idézi a Balatont, ízvilágában pedig olyan helyi alapanyagoké lett a főszerep, mint a mandula, a mogyoró, a málna, a szeder és az Otello szőlő Fotó: PBÁ

Kihívás és örömmunka

Farkas Bernadett, a Segreto főcukrásza, elárulta, a sütemény megalkotás „igazi kihívás, de egyben örömmunka is volt”. Célként pedig az lebegett a szeme előtt: olyan desszertet készítsen, amely színében és ízvilágban a Balatont idézi.

Karádi Szabolcs: Öröm látni, hogy egyre több partnerünk nem zár be a nyár végén, hanem velünk együtt az egész éves nyitvatartást választja

– A Segreto di Otello tetején a kék tükörglazúr a vizet ábrázolja, a borítása bársonyfújás, ami a balatoni szélre emlékeztet, az íze pedig az őszi szüreteket idézi fel. Az Othello szőlő a gyerekkoromat juttatja eszembe, amikor a nagyszüleim birtokán szüreteltünk, remélem, ez az ízemlék másoknak is felrémlik, amikor belekóstolnak a Balaton sütijébe, amely a kirándulások végén képes pótolni az elveszett energiákat – jellemezte az édes kreációt Farkas Bernadett.

Farkas Bernadett: A sütemény megalkotás „igazi kihívás, de egyben örömmunka is volt Fotó: PBÁ

Az évszakok kedvenc alapanyagai

  • a tavaszé az eper
  • a nyáré a levendula
  • az őszé a szőlő, a gesztenye, a mandula és a mogyoró
  • a télé a mák és a dió

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában