Életüket kockáztatták a köz érdekében

2024.09.01. 16:45

Bányásznapi koszorúzás Nagykanizsán

Nagykanizsán Bányásznap alkalmából tartottak megemlékezést nemrégiben a Berzsenyi utcai Olajmunkás emlékműnél. A főhajtáson megjelent Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter a térség országgyűlési képviselője.

Benedek Bálint

Balogh László (balról) és Cseresnyés Péter is koszorúzott az emlékműnél

Fotó: Gergely Szilárd

Az eseményen Kis Bálint, a Magyar Olaj- és Gázipari Bányász Szakszervezet elnöke köszöntötte a megjelent szervezeteket, valamint a nagykanizsai Zsigmondy-technikum tanulóit.

Kis Bálint mondott beszédet a bányászokért
Fotó: Gergely Szilárd

Elmondta: ezeknek a főhajtásoknak korábban nem volt egységes dátuma, bányavidékenként eltérő napokon ünnepelték. Már 1951. óta tartják a Bányásznapot országosan egységesen, szeptember első vasárnapján. Ekkora a tatabányai csendőrsortűz áldozataira, a bányászatban munkájuk során elhunyt kollégáikra is emlékeznek. 

– Tisztelgünk kollégáink előtt, akik nap mint nap munkájukkal az életüket kockáztatták a köz érdekében – folytatta. – Nagykanizsán, az Olajmunkás-emlékműnél az 1980-as évek óta minden évben leróják tiszteletüket a bányászok, a bányászathoz kötődő vállalkozások, a szakképzés és a város képviselői. Tisztelgünk a dicsőséges múlt és a meghozott áldozatok előtt, s gondolunk a jelenre, valamint a jövőre. A bányász egyenruhában jelen lévő tapasztalt bányászokra és a fiatal nemzedékre, akik folytatják majd elődeik kemény munkáját, ápolják és tovább viszik a bányász hagyományokat és tudásukkal gondoskodnak az iparág megmaradásáról, felvirágzásáról.

A főhajtást követően a Bányásznapi kitüntetéseket is átadták. Magyar Földgáztároló Zrt. Pusztaedericsi Földalatti gáztárolóban dolgozó kiváló bányász kitüntetésben részesült Körtvélyesi Lajos, 45 éves szolgálatért érdemrendet Tóth Miklós, míg a 40 éves szolgálatért Vass Ferenc érdemelte ki az elismerést. A MOL Nyrt. Kutatás Termelés zalai régiójából kiváló bányász kitüntetést vehetett át Keszte László. A nagykanizsai Rotary Fúrási Zrt. részéről kiváló bányász lett Kovács Gábor, míg a 45 éves bányászati szolgálati érdemrendet Anger Tamás kapta meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában