Zalai hivatásos és önkéntes tűzoltók is oltották a lángot

2024.09.11. 20:00

Csöngei tűzvész: tájkép a katasztrófa után

Heroikus küzdelmen van túl az a mintegy ezer hivatásos és önkéntes tűzoltó, segítő, akik öt napon át dolgoztak, hogy a szörnyű erdő- és bozóttüzet megfékezzék. A Csönge és Kenyeri közötti tűzvésznél speciális katonai helikoptert is bevetettek. Zalából ugyancsak elindultak a lánglovagok, valamint a gelsei és zalalövői önkéntes tűzoltók.

Mozsár Eszter

Tájkép a pusztítás után. Fekete lett a táj Csönge és Kenyeri között

Fotó: Horváth Balázs/Vaol

Valóban tájkép csata után most a Vas vármegyei Csönge és Kenyeri környéke. A károk felmérése folyamatos, a tűz okát még vizsgálják. Felfoghatatlan a szám, ezer hektár lett a lángok martaléka. Mint tudott, múlt héten csütörtökön csaptak fel a lángok Csönge mellett, előbb a száraz fű, majd egy bozótos terület égett, ahonnan a közeli fenyőerdőre is átterjedt a tűz, végül pedig a fák koronaszintje is lángolt. Szombat reggelre már csak foltokban égett az erdő aljnövényzete, de a szárazság és az erős szél miatt ismét újraéledtek a lángok. A tűzoltóknak szombaton Kenyeri határában sikerült megvédeniük egy szarvasmarhatelepet, a lakosság nem volt veszélyben. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy hétfőn megérkezett a zivatar - bár előbb jött volna –, s az öt vármegye (Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Zala, majd Komárom-Esztergom) tűzoltói, a Magyar Honvédség, az önkéntes tűzoltók és a helyiek öt nap kemény munka után fellélegezhettek. 

Csönge
A tűzoltók Csönge határában szombaton
Fotó: Cseh Gábor/Vaol

 

A tűz nem ismer határokat és a segítők sem

Bár a tragédia a szomszédban történt, nem volt kérdés, hogy a vasaik segítségére a zalai tűzöltők és önkéntesek is azonnal indultak. Dr. Bangó Szilárd, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője elmondta: csütörtök délutántól vasárnap estig segítették a zalai tűzoltók Vas vármegyei kollégáik munkáját a Csönge és Kenyeri között pusztító lángok oltásában. 

- Zalából Keszthelyről és Zalaegerszegről működtek közre hivatásos tűzoltók az oltásban. Egy időben 12 tűzoltó négy tűzoltó gépjárművel volt folyamatosan a helyszínen. A terhelés miatt a kollégák folyamatosan váltották egymást. A gépjárműfecskendők mellett két vízszállító is segítette az oltást, ezekkel távolabbi településekről hordták folyamatosan az oltáshoz szükséges vizet. Vasárnap már nem volt lánggal égés, ekkor a zalai tűzoltók úgynevezett puttonyfecskendőkkel pásztázták át a leégett területet és oltották el az itt-ott még lángoló gócokat – felelte dr. Bangó Szilárd helyettes szóvivő.

A tűzoltásból gelsei önkéntes tűzoltók is kivették részüket

A 22 fős Gelsei Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2008-ban alakult, azonnal ugranak, ha baj van. Ők csütörtökön vettek részt a vasi tűz oltásában. Az egyesület mentoraként tevékenykedik Hajmás Gábor, aki három társával érkezett a helyszínre. 

Csönge
A Gelsei ÖTE négy taggal érkezett Kenyeri mellé csütörtökön este
Forrás: Gelsei ÖTE

- Ilyen messze még nem jártunk bevetetésen. Este negyed 8 felé érkeztünk meg, már-már sötétben. Egész éjszaka kint voltunk a terepen, mi Kenyerihez közel dolgoztunk. Azt kell, hogy mondjam, ilyen nagy kiterjedésű és összetett munkát igénylő szabadtéri tűzvész évtizedek óta nem volt Magyarországon – felelte a sokat látott gelsei mentor, aki a körmendi sajtgyár és az egerszegi hűtőgyár oltásában is részt vett. - Kézi szerszámmal avatkoztunk be, vízsugárral oltottunk, illetve vizet adtunk egy másik egyesületnek, hogy ne kelljen a helyükről elmozdulniuk. Az ember a helyszínen  soha nem gondolkodik, egyszerűen csak tesszük a dolgunkat. 

Speciális katonai helikopter a csöngei tűzvészben

A tűzvésznél speciális katonai helikoptert is bevetettek
Fotó: Magyar Honvédség

A lángok több gócpontban csaptak fel, volt olyan terület, ahol mélyen behatoltak az erdős részekbe. Szombaton délután a Magyar Honvédség helikoptere érkezett a helyszínre, amely a nehezen megközelíthető területek oltásában segített. A tűzoltók a még izzó, parázsló részek felkutatásán, a visszagyulladás megakadályozásán dolgoztak vasárnap. Hétfőn érkezett az áldásos eső, így valóban végeztek a katasztrófa helyszínén, ahol ezer hektár lett a lángok martaléka.

- Hétfő délelőtt hazaérkezett a H225M helikopter és személyzete, amely segített megfékezni a napokig tartó erdőtüzet Vas vármegyében. A Kenyerin kialakult helyzet súlyossága indokolta, hogy pilótáink napnyugta után is folytassák a tűzoltást, így végrehajtották az első éjjellátóval támogatott tűzoltási feladatot- olvasható a MH Kiss József 86. Helikopterdandár oldalán

Az állatok nem tudtak elmenekülni

Felbecsülhetetlen károkat okozott a Kenyeri és Csönge közötti tűzvész a vadállományban is, az apróvadak – nyulak, fácánok, madarak, őzek - bent égtek, mivel nem tudtak elmenekülni a pusztító lángok elől. A Vaol.hu-nak Lőrincz János, a Kemenesaljai Nimród Vadásztársaság elnöke úgy fogalmazott: „az elmenekülő szarvasokat kivéve nem nagyon maradt élőlény a leégett ezer hektáron.” 

Riadt őzek a leégett erdőben. Az apróvadak nagy része elpusztult a csöngei tűzvészben
Fotó: Cseh Gábor/Vaol

Már a jövőre gondolnak

A borzalmas katasztrófa ellenére hatalmas összefogásnak lehettünk tanúi. Az érintettek nem keseregnek, már a jövőre gondolnak. Egy édesanya faültető akciót kezdeményezett, amire sokan reagáltak, sőt. Vámos Zoltán, Vas vármegye főispánja közösségi oldalán jelezte, hogy a Vas Vármegyei Kormányhivatal 50 facsemetével, valamint azok elültetésével járul hozzá a nemes ügyhöz.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában