Szabolcs Péter alkotása

2024.09.06. 14:37

Diana szobrát leplezték le a vadpörköltfesztiválon, a Béke liget nevét megváltoztatják

Jupiter lányaként holdistennő volt, a népek védnöke, a nők, a szülés és gyermeknevelés patrónája, az állatok és a vadászat istennője. Zalaegerszeg önkormányzata a Diana-szoborral neki állított emléket. Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrászművész új köztéri alkotását a vadpörkölt- és borfesztivál pénteki nyitányaként leplezték le a Béke-ligetben.

Antal Lívia

A Diana-szobrot Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Káldi Dávid önkormányzati képviselő, Szabolcs Péter szobrászművész, Balaicz Zoltán polgármester és dr. Kostyál László művészettörténész leplezte le a Zalaegerszegi Vadpörkölt- és Borfesztivál nyitó napján

Fotó: Seres Péter

Balaicz Zoltán polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy a vadpörkölt- és borfesztiválhoz igyekeztek olyan tematikát kialakítani, amely csak a zalaiakra, zalaegerszegiekre jellemző. Mint mondta, megyénk egyharmadát erdők borítják, jelentős a vadgazdálkodás, az erdőgazdálkodás, a vadgasztronómia, melynek bemutatását helyesen fűzték fel a rendezvényhez. „Így a mai napon a római mitológiában az állatok és a vadászat istennője előtt tisztelgünk és adjuk át a Diana-szobrot, mondta a polgármester és köszönetét fejezte ki a Zalaegerszegért díjas szobrászművésznek a város új köztéri szobrának elkészítéséért. 

Diana-szobor
A Diana-szobor átadásának résztvevői a Béke-ligetben
Fotó: Seres Péter

A Diana-szobor átadása első lépés ahhoz, hogy a tér ismét a Rózsa liget elnevezést viselje

A polgármester szóba hozta, hogy megválnak a Béke liget elnevezéstől. Mint fogalmazott, a terület azonban csak akkor lehet méltó a Rózsa liget eredeti elnevezésre, ha visszavarázsolják a park eredeti szépségét. Ezért tervezik a liget teljes felújítását, melynek első lépése a Diana-szobor átadása, hangsúlyozta a polgármester. Azt is megemlítette, hogy a Béke ligeti iskola pedig felveszi az alapító igazgató, Dr. Szeliánszky Zoltánné nevét. 

Diana az értékek örök érvényességére figyelmeztet

Dr. Kostyál László művészettörténész tartott avatóbeszédet
Fotó: Seres Péter

A Diana-szobor átadásán dr. Kostyál László művészettörténész, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának tudományos igazgatója tartott avatóbeszédet. Az alkotóról kiemelte, hogy Szabolcs Péter művészete, szobrászata rendkívül gazdag, egy közel hat évtizedes nagyon szép és eredményes művészi pályafutást tudhat magáénak. Diana-szobor alkotásáról úgy vélekedett, hogy számára több üzenetet hordoz. Diana, mint holdistennő az idők örök körforgására utal, így az értékek örök érvényességére. A népek közötti béke és együttműködés pedig a 21. századra szóló üzenete.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában