Térségi híreink röviden

2 órája

Díszdiplomákat adtak át Keszthelyen, kiviszüret és palini felvonulás, Ikarus a Landorhegyen

Mozsár Eszter

Zöld és arany kivi, indiánbanán - egzotikus gyümölcsökből rendeztek Szedd magad! szüretet Becsehelyen

Fotó: Szakony Attila

Vas, gyémánt és arany díszdiplomákat adtak át a keszthelyi Georgikonon 

Vas, gyémánt és arany díszdiplomákat adtak át a MATE Georgikon campusán azoknak a gazdászoknak, akik 65, 60, illetve 50 évvel ezelőtt végeztek Keszthelyen. Ezúttal majdnem kétszáz oklevelet nyújtott át az intézmény vezetősége, dr. Rózsa László, a campus főigazgatója pedig azt mondta: a díszdiploma nemcsak egy okmány, hanem az elkötelezettség, az innováció és a kitartás szimbóluma, ami a mai napig motorja a hazai agráriumnak. Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke kiemelte, akik itt ülnek, azok aktív részesei voltak a magyar agrárium fejlődésének. A Georgikon campus és Keszthely városa által alapított Bakonyi Károly-díjat idén megosztva dr. Takács András Péter egyetemi docens és az Örökség Alapítvány nevében Hintalan László elnök vette át. 

Mezőgazdasági évadzáró program Palinban

A palini városrészben szüreti felvonulást szervezett a Palini Sport- és Kulturális Egyesület. A hintókon, traktorok pótkocsijain és a lovak nyergében helyet foglaló résztvevők a sportpályáról indultak az Alkotmány út irányába, majd több utcán keresztül érkeztek meg a közeli Förhénc-hegyre. A rendezvényen Cser György kisbíró kidobolta a részletes programot, majd Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelent ünneplőket. Beszédében elmondta: jó látni, hogy a városrészben ilyen sokan összegyűlnek a felvonulásra, ez azt jelenti, hogy fontos számukra a tradíciók őrzése és továbbadása a következő generációnak. A rendezvényen fellépett a Palini Nyugdíjas Nótakör és az iskolásokból álló palini Gyöngyvirág tánccsoport Horváth Eszter néptáncos vezetésével. 

Ikarus busszal a zalaegerszegi lakótelepeken

Igazi retro hangulatban telt szombaton a Göcseji Múzeum lakótelepeket bemutató programja. A Mindszentyneum előtt egy sötétkék 260.46 típusú Ikarus busz várakozott az utasokra, akik ezúttal nem helyi járatra, hanem egy városnéző járműre szálltak fel. Az ikonikus Ikarus buszban percek alatt elfogytak az ülőhelyek, s újra megtapasztalhattuk a régi „hering” érzést. A vendégek az utazáshoz külön retro jegyet kaptak, amit a felszálláskor érvényesítettek. A nosztalgia buszozás ötlete a Göcseji Múzeum belvárosi sétáinak mintájára született, s Béres Katalin főmuzeológus-történész volt az idegenvezető szombaton. Míg 1949-ben csupán 21 ezer fő élt a zalai vármegyeszékhelyen, addig az erős iparosításnak köszönhetően három évtized alatt megháromszorozódott a lakosság száma. A városnézés során három ikonikus helyet, a Landorhegyet, a Kertvárost és a Páterdombot keresték fel. 

Zöld és arany kivi, indiánbanán - egzotikus gyümölcsök Becsehelyen

A Polai-hegyre szervezett szombaton "Szedd magad!" akciót Miklós Ákos Márton termelő. A látogatók sárga gyümölcshúsú kivi és indiánbanánt a ládából vihettek, míg a zöld kivit a lugasok közé bújva szakíthatták le a bokorról. A kiviszüret olyan jól sikerült, hogy jövő héten megismétlik. A hegyre vezető egysávos úton a szüret idejére jelentősen megnőtt a forgalom, folyamatosan jöttek-mentek a szüretelők. Az időjárásnak köszönhetően minden korábban érett be, így például, amiket most szedhetnek a látogatók, azt máskor bő egy héttel később lenne ideális leszakítani a kivilugasról. A kivi utóérő fajta, ezért még keményen kell leszedni és később puhul be, mondta a termelő. Az indiánbanán krémes állaga, egzotikus íze miatt sokak körében népszerű gyümölcs, melynek szintén jó éve volt, de abból nem áll annyi rendelkezésre, mint kiviből – tette hozzá. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában