Élni, átlépve bűnön s haragon

2024.09.07. 16:00

Dr. Udvardy György: Jézus Szentséges Szívéből szeretet és kegyelem árad

Az egyház arra biztat bennünket, „ne szűnjünk meg az imádságban, s ne feledkezzünk el éltető kapcsolatunkról, amellyel az Atyához kötődünk Jézus Krisztus által a Szentlélekben”. Ezt mondta dr. Udvardy György veszprémi érsek a Keszthely-zalaszentgróti esperesi kerület papjaival közösen bemutatott elsőpénteki szentmiséjén, amelyet szentségimádás előzött meg.

Péter B. Árpád

Dr. Udvardy György: Ha az a kérdés, mit tanítsunk meg gyermekeinknek, unokáinknak, akkor arra csak egy válasz lehet: a Mi atyánk imádságot, amelyet Jézus adott nekünk Fotó: Halász Gábor

Fotó: HALASZ GABOR

A színültig megtelt Szent László-kegytemplomban Tódor Szabolcs plébános előrebocsátotta, az imádság évében ezúttal a főegyházmegyéért, érsek atyáért és a papi hivatásokért fohászkodnak, hisz „az Úr Jézus Krisztus felszólítása ma is aktuális: az aratni való sok, de a munkás kevés”.

Az elsőpénteki szentmisén együtt imádkoztak a Keszthely-zalaszentgróti esperesi kerület papjai s hívei Fotó: Halász Gábor

– Jézus Szentséges Szíve lángol, töviskoszorú fedi és lándzsával van átszúrva. Ebből a nyitott szívből szeretet és kegyelem árad, amelyet nap mint nap megkapunk, jelezve: Krisztus hív és vár bennünket, hogy felüdítse a lelkünket – fogalmazott Tódor Szabolcs.

Dr. Udvardy György a szentmisét a kerület lelkipásztoraiért és a jelen lévő hívekért s családjukért ajánlotta fel, „nem megfeledkezve a kérésről: ébresszen minél több lélekben papi és szerzetesi hivatást.”

Az érseki szentmisére színültig megtelt a búcsúszentlászlói templom Fotó: Halász Gábor

Szentbeszédében kiemelte: Isten szomjúhozik az emberre, találkozni akar velünk, nem feledkezik meg rólunk: kapcsolatban akar lenni mindannyiunkkal, s mindig kész erre.

– Isten elérhető az ember számára, sőt: ő az, aki akarja, kezdeményezi ezt. Egyikünk sincs abban a helyzetben, hogy azt mondhatná: én akartam élni, én döntöttem el, hogy legyek vagy ne legyek, mikor s hol éljek, milyen tulajdonságokkal. Egyedül a Jóisten döntött erről, ő szólított a létbe és éltetni akar – tanított dr. Udvardy György.

A főpásztor úgy folytatta, jó ezt tudni akkor, amikor esetleg teherként éljük meg az imádságot, s elgyengülünk. Ilyenkor az lebegjen a szemünk előtt: Isten találkozni akar velünk. S ahogyan XVI. Benedek pápa figyelmeztet, az imádság mindig a hit tevékenysége, amihez hozzátartozik, hogy „bízom abban, aki megajándékozott és biztat az imádságra, hisz ezáltal hozzá akarok fordulni”.

– Nem azért imádkozok, mert van időm, nem azért, mert nem tudok mást tenni, vagy mert minden rendben van körülöttem s éppen megfelelő lelki állapotban vagyok. Azért imádkozom, mert hiszek Istenben, az ő jóságában, és ez fölötte áll az időnek, a fáradtságnak, a kedvnek s annak is, hogy mit tartok éppen akkor fontosnak – mondta az érsek.

Dr. Udvardy György úgy folytatta, amikor valaki elgyengül az imában, akkor elgyengül a hitben is. Jézus, amikor imádságra buzdít, akkor a legszentebb dolgot bízza ránk, hisz ezt tanítja: Mi atyánk…, amiben benne van minden vágyunk, kérésünk a mindennapi kenyérért és a megbocsátásért.

– Akkor tudok imádkozni, Istenre figyelni, ha kész vagyok megbocsátani és bocsánatot kérni, hiszen gyűlölködő szívvel nem lehet imádkozni, csak átlépve bűnön és haragon: mert élni akarok. Éppen ezért ha az a kérdés, mit tanítsunk meg gyermekeinknek, unokáinknak, akkor arra csak egy válasz lehet: a Mi atyánk imádságot, amelyet Jézus adott nekünk – hangsúlyozta a főegyházmegye érseke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában