Előadások a Szív világnapja alkalmából a nagykanizsai könyvtárban

1 órája

Életmódváltás - az egészség alapköve

A nagykanizsai Halis-könyvtárban a Szív világnapja alkalmából szervezett ingyenes, tudományos előadásokkal színesített programot csütörtökön a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház. Az előadók az életmódváltás fontosságára hívták fel a figyelmet.

Benedek Bálint

Az előadásokat tartó orvosok és az életmódváltást népszerűsítő dietetikus, a kórház főigazgató-főorvosával, balról: dr. Brünner Szilveszter, dr. Kiss Tünde, dr. Bazsó Judit, dr. Faricsné Hári Vera és dr. Matolcsy András

Fotó: Szakony Attila

A rendezvényt dr. Brünner Szilveszter a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgató-főorvosa nyitott meg. Beszédében elmondta: közel két éve már, hogy a kórház dietetikai szolgálatával kiléptek az intézmény falai közül és a könyvtárban elindították az ismeretterjesztő sorozatukat. Ennek célja, hogy minél szélesebb körben szólítsák meg a lakosságot, s adjanak át hasznos, orvosilag alátámasztott információkat az életmódváltáshoz.

Életmódváltás - csökkenti a betegségek kialakulását

– Ezúttal a kardiovaszkuláris, vagyis a szív- és érrendszeri betegségek dietetikai vonatkozásait dolgozták fel az előadóink – folytatta. – Természetesen a témát nem lehet anélkül megközelíteni, hogy ne ismernénk a szívbetegségeket. Ezért pedig a kórházunkból dr. Matolcsy András, dr. Bazsó Judit és dr. Kiss Tünde főorvosok kardiológus szemmel bemutatták azt, hogy milyen betegségeket ismerünk ebben a témában. Ezek után pedig a dietetikusok következtek, akik az előbb említett betegségek elkerüléséhez szükséges táplálkozási tanácsokat adtak. 

Hozzátette: ma ismerjük azt, hogy hazánkban a születéskor várható élettartam férfiak esetében nyolc, nőknél hat évvel alacsonyabb, mint az Európai Unió átlagában. Ebben nagy szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek csoportja. Ma Magyarországon az éves halálozások közel felét valamilyen eredetű kardiovaszkuláris, vagy ahhoz kapcsolódó egyéb betegség okozza. Komoly népbetegség, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Rizikófaktor - elhízás, magas koleszterin és vérnyomás, cukorbetegség

– Több száz olyan faktort ismerünk, ami szív- és érrendszeri betegséget okoznak – fogalmazott a főigazgató-főorvos. – Említhetjük például az elhízást, a mozgásszegény életmódot, a nem megfelelő táplálkozást, a magas koleszterinszintet, a magas vérnyomást és a cukorbetegséget. Ezeket mind meg lehetne előzni, ennek egyik lába a dietetika. A témával nem csak a szív világnapján kell foglalkozni, hiszen rengeteg embert érint. Például Németországban, ha heti 50 ezer lépést megtesz valaki, akkor visszakap a befizetett társadalom biztosításából 50 eurót. Ezzel ösztönzik az embereket a még több mozgásra. Magyarországon ennek még a szikráját sem látjuk. Ám a felelős gondolkodást egyéni szinten kell elkezdeni. S, miért fontos ez? Mert bár vallásos ember vagyok, mégis azt gondolom, hogy nincs túlvilág. Öt évvel ezelőtt volt egy szívmegállásom, hasonló problémával. Ezután megváltoztattam az életemet, előtte nem figyeltem oda azokra rizikófaktorokra, amiről beszéltem. A "pofon" óta viszont oly mértékben jobban érzem magam, hogy nem tudom eléggé népszerűsíteni ezt a témát: az okos ember másnak a tanácsát fogadja meg.

Mediterrán étrend

Az orvosok előadását követően Szőke Gyöngyi dietetikus a koleszterin, zsírsavak és a táplálkozás témakörében foglalta össze a gondolatait. Az évek óta legnépszerűbb mediterrán étrendről és annak gyakorlati megvalósításáról pedig dr. Faricsné Hári Vera élelmezési osztályvezető, vezető dietetikus szólt. Az eseményre az egészségügyi intézmény élelmezési osztálya szívbarát ételkóstolóval is készült.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában