A napokban lezajlott fecskepusztulás nyomán indult a civil kezdeményezés

9 órája

Épüljön Keszthelyen madármentő állomás!

Az elmúlt napokban lezajlott, katasztrofális mértékű fecskepusztulás helyi civileket arra indított, hogy kezdeményezzék Keszthelyen egy nyugat-balatoni madármentő állomás létrehozását.

Varga Andor

Órákon belül elkülönített számlát nyitnak a keszthelyi civilek, ahol adományokat gyűjtenek a madármentő állomás létrehozásáért

Fotó: Szakony Attila

A kibontakozó mozgalom élén Király András nyugdíjas építőmérnök áll, aki a természetvédelem ügye iránt érzékeny emberként maga is tevékenyen kivette részét az elmúlt napok madármentéséből.

– Hétfőn ismerősökkel négyszer is fordultunk a fenékpusztai gyűrűző bázishoz, rengeteg fecskét vittünk, sajnos sokat már elhullva, de sok élőt is, remélem vannak, amelyek túlélték a katasztrófát – mesélte Király András. – Éppen akkor is ott voltunk, amikor az az embertelen hatósági eljárás zajlott, ez is közrejátszott abban, hogy úgy érezzük: tennünk kell valamit. Tudjuk, hogy a térségben nincs hivatalosan kijelölt madármentő állomás, a legközelebbi Székesfehérváron és ezt a helyzetet orvosolni kellene. Tudom, hogy sok ember gondolkodik hasonlóan. Van két Facebook-csoport, a "Balatoni értékmentők" és a "Mentsük meg a fecskéket!", előbbi már régebb óta, utóbbit a napokban hozták létre. A kettőnek nagyjából 140 ezer követője és tagja van, a visszajelzésekből tudható, hogy közülük is nagyon sokan örömmel hozzájárulnának egy ilyen bázis létrehozásához.

Számlát nyitnak, adományt gyűjtenek

Király András elmondta: órákon belül elkülönített számlát nyitnak, ahol adományokat gyűjtenek majd a cél megvalósítása érdekében. 

– Én leszek az első befizető – jelentette ki a kezdeményező –, és tudom, hogy messze nem az utolsó. Bízom benne, hogy Keszthely vezetése is támogatja majd az ügyet. Egy ilyen bázis létrejötte nagyon fontos lenne a természet megóvása szempontjából, de pozitív hírverést jelentene a városnak is.

Megírtuk: hétfőn elvitették a madarakat

A madármentő állomásról hétfőn vitetett el a hatóság védett és fokozottan védett madarakat, az állomás engedélyének hiánya miatt. Az erről szóló cikkünkben ismertettük a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság közleményét, s megszólalt Benke Szabolcs, a fenékpusztai állomás vezetője.

fecskepusztulás
Benke Szabolcs nem vitatta, hogy jogszerűtlen volt a működés, de azt hangsúlyozta, a madarak érdekeit tartották szem előtt
Fotó: ZH Archív

Darázsi Zsolt: szakmailag megalapozatlan, hibás döntés 

A fenékpusztai madárgyűrűző állomáson lezajlott hatósági eljárással kapcsolatban eljuttatta véleményét lapunkhoz Darázsi Zsolt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Zalai Helyi Csoportjának (ZHCs) korábbi titkára. Aki már nyugdíjas és magánszemélyként fejti ki álláspontját:

"A Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BfNP) közleménye semmitmondó és nem fedi fel a teljes valóságot, ezért torzít és különböző találgatásokra ad alkalmat. Nem mutatja be a saját felelősségét és mulasztását. A mentőhely felszámolását a ZHCS közgyűlése hagyta jóvá, több mint 20 éves működés után. Addig is azért végezte a feladatot, mert arra - annak ellenére, hogy kötelező - más intézmény nem volt hajlandó. Ennek az alapját évente több ezer önkéntes munkaóra és több millió forint adomány teremtette meg. A BFNP a megadott határidőre nem gondoskodott a madarak elszállításáról. Magánszemély védett madarat nem szállíthat, de kénytelen volt. A ZHCS önkéntese pedig már elszállította a madarak jelentős részét, csak azok voltak a bázison, amelyeket senki nem fogadott be. Illetve amelyeket frissen hoztak a fecskepusztulás közepette. A fecske-vészhelyzet miatt tömegesen behozott fecskék elszállítása teljesen felesleges, szakmailag megalapozatlan, hibás és a madarak szempontjából veszélyes döntés volt. Annál is inkább, mert az 2008-ban történt hasonló eset kapcsán Fenékpusztán több száz madarat sikerült megmenteni és a gyűrűzés után elengedni. A sikerességet bizonyították a későbbi megkerülések és visszafogások. Akkor nem jutott eszébe senkinek a madarak elkobzása. A Fenékpusztán dolgozó önkéntesek magas szakmai szinten foglalkoztak a fecskementéssel és ők alkalmazták ezt először hazánkban. Reméljük, hogy a több száz önkéntes, aki most a fecskéket mentette, nem kerül feljelentés alá... Ez az egész cirkusz csak arra volt alkalmas, hogy laikusokat, és szakembereket egymásnak ugrassza, az interneten terjengő fals hírek alapján. A BfNP-nek a közleménye végén talán meg kellett volna inkább köszönnie a sok segítséget, mert ezt a munkát ők képtelenek lettek volna elvégezni. És végül egy kérés: szeretném, ha az a bátor ember, aki a feljelentést tette, kiállna a nyilvánosság elé és megindokolná döntését. Azt hiszem ez a minimum, amit megtehet, ne bújjon a papírok mögé."

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában