Komplex egyéni sport, amely három fogásnemből áll össze

2024.09.05. 13:01

Tunkel Nándor ebben remekelt – mit kell tudni az erőemelésről?

Tunkel Nándor a negyedik helyen végzett a párizsi paralimpián a 49 kilogrammos férfi erőemelők versenyében. A zalai sportoló sikere kapcsán az erőemelésről kérdeztük a sportág egyik nagykanizsai kiválóságát, Danicser Anita Melindát.

Gyuricza Ferenc

Tunkel Nándor a negyedik helyen végzett a párizsi paralimpián

Fotó: Facebook/Tunkel Nándor oldala

Csak emlékeztetőül: a zalaigricei sportoló a párizsi paralimpián 162 kilogrammot nyomott ki a harmadik sorozatban, teljesítménye azért is különösen értékes, mert elsőre nem bírt a 158-cal.  Mint a Mandiner írta, az éremszerzésre nem volt valós esélye, az első három helyezett magasan kiemelkedett a mezőnyből, a végső sikerért külön csatát vívott a török és a győztes jordániai versenyző.  Tunkel fejlődését jelzi: 2016-ban Rióban 155 kilóval lett bronzérmes, ezúttal 162-ig jutott. A zalai sportoló sikere kapcsán az erőemelésről kérdeztük a sportág egyik nagykanizsai kiválóságát, Danicser Anita Melindát. 

Mint elmondta, az erőemelés az erősportok közé tartozik, ám jelentős mértékben különbözik a súlyemeléstől és a testépítéstől is. Olyan komplex egyéni sport, amely három részből, azaz három fogásnemből, a laikusok előtt leginkább ismert fekvenyomásból, a guggolásból és a felhúzásból áll össze. Danicser Anita Melinda azzal folytatta, mindhárom fogásnem célja, hogy a lehető legnagyobb súlyt igyekezzünk megmozgatni a sportág kidolgozott szabályrendszerének megfelelően. A három gyakorlat teljesítéséhez testünk valamennyi izmára szükségünk van. Az erőemelésben az izomerő mellett fontos a technika is, ám – ellentétben a súlyemeléstől – itt az kevésbé játszik fontos szerepet. A taktika viszont rendkívül fontos, hiszen hónapokon át tartó felkészülés után néhány másodperces gyakorlat dönti el, hogy milyen eredménnyel járt a rengeteg edzés.

erőemelés
Danicser Anita Melinda egy 2021-es versenyen
Fotó: Kozma István

– Bár egyre népszerűbb sportág az erőemelés, de még mindig viszonylag kevesen űzik azt – folytatta Danicser Anita Melinda – Az utóbbi időben az úgynevezett Wilks-formula térnyerése miatt elkezdtek fiatalok is járni az edzőtermekbe, de számuk egyelőre még közel sem akkora, mint a testépítőké.

A Wilks-formula arra a létező problémára talált megoldást, hogy két különböző testsúlyú versenyző eredményét összevessék. A névadó ausztrál sportoló, Robert Wilks dolgozta ki azt a számkalkulációt, amit a versenysportban is alkalmaznak. Az erőemelés ugyanis lehet hobbi, szabadidős elfoglaltság, de akár felmenő rendszerű versenysport is. Ez utóbbinak hazánkban két meghatározó szövetsége van, a Magyar Erőemelő Szövetség és a Magyar Professzionális Erőemelő Liga.

Danicser Anita Melinda kérdésünkre azt is elmondta: az erőemelés jó fizikumot ad, emellett növeli a sportoló állóképességét, kitartását. Mint minden erősportban, itt is fontos szerepe van a fehérjedús táplálkozásnak, anélkül érdemi eredményre nem számíthatunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában