Térségi híreink röviden

2024.09.04. 17:00

Ez történt

Mozsár Eszter

A Zalaegerszegi Nemzetközi Orgonahét sajtótájékoztatóján Velkey Péter, Tóth László és Mátyás István

Fotó: Mozsár Eszter

Nemzetközi orgonahét: Zalaegerszegen nagy becsben tartják a hangszerek királynőjét

Hat év kihagyás után szeptember 21. és szeptember 29. között ismét lesz nemzetközi orgonahét Zalaegerszegen. Az önkormányzat által támogatott rendezvény részleteiről kedden tartottak sajtótájékoztatót a programsorozat egyik helyszínen, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. A Zalaegerszegi Nemzetközi Orgonahét nyitóhangversenye a Mária Magdolna Plébániatemplomban lesz, ahol a program megálmodója és szervezője, Mátyás István orgonaművész lép fel Genoveva dos Santos szoprán énekművész, valamint Reinhard Ladislav skótdudás közreműködésével. A programokat úgy állítottuk össze, hogy fellépjenek egyrészt helyi művészek, köztük Vörös Ádám trombitaművész és Nauratyill Zita orgonaművész, valamint hazai és nemzetközi viszonylatban elismert művészek. Másrészt az orgona mellé fúvós hangszereket választottak, valamint szeptember 27-én a hangversenyteremben a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar is közreműködik, jelezte Mátyás István.

K+R parkolók létesültek Zalaegerszegen    Fotó: Seres Péter

Egy puszi, aztán tovább kell hajtani - Újabb K+R parkolóhelyek Zalaegerszegen

Nyáron, a tanítási szünetben Zalaegerszegen, a Kisfaludy utca Ady utca és Mártírok útja közötti szakaszán gázvezeték-rekonstrukciót végzett az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. A közműépítést követően aszfaltozták a teljes útszakaszt az Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola előtti parkolósávval együtt, ahol új műszaki megoldásként K+R parkolók létesültek. Ily módon ugyanis csökkenthető a helyszínen a reggeli és délutáni órákban tapasztalható parkolási anomália, írta közleményében a zalaegerszegi polgármesteri hivatal. A K+R (Kiss&Ride) KRESZ-tábla azt jelzi, hogy az adott oktatási intézmény előtt addig lehet parkolni, amíg kiszáll a gyermek az autóból. A K+R parkolóknak köszönhetően gyorsabbá és biztonságosabbá válik a tanulók iskola előtt történő be- és kiszállása. Így a helyszínen elkerülhetők a váratlan, balesetveszélyes szituációk, illetve a torlódások. A parkolóhelyeket tanítási napokon 7-8 óra, illetve 15-17 óra között huzamosabb idejű parkolásra nem lehet igénybe venni. 


Nagykanizsai Javítóintézet: Ismét a szakmai normáknak megfelelően működik az intézmény

A Nagykanizsai Javítóintézet tanévnyitó ünnepsége - a külsőségeket tekintve - szinte semmiben sem különbözött egy általános vagy középiskolai évnyitótól, a diákok verseket szavaltak, majd az igazgató mondott beszédet. Ez esetben az intézmény leköszönő vezetője, Juhász Péter Pál szólt a büntetésüket töltő fiatalokhoz. Mint mondta: az erkölcsi fejlődés nem a kényelmes és önelégült időkben, hanem a megpróbáltatások és zűrzavarok során jön létre. A tanévnyitót követően a leköszönő igazgató rövid tájékoztató keretében számolt be az elmúlt két év szakmai fejlődéséről. Mint felidézte: a fenntartó 2022 végén bízta meg őt a nagykanizsai intézmény vezetésével, miközben ezzel párhuzamosan a budapesti javítóintézet irányítását is ellátta. Az új megbízott igazgató, Vajkó Szilvia elmondta: tovább szeretné erősíteni a dolgozók szakmai képzését, hiszen a Nagykanizsai Javítóintézet továbbra is gyermekvédelmi intézményként fog működni. Emellett jó pár hagyományt szeretnének meghonosítani, ilyen többek között a tanévnyitó ünnepség is. 

Tanévnyitó a Nagykanizsai Javítóintézetben
Tanévnyitó a Nagykanizsai Javítóintézetben. A fiatalok számára a legfontosabb cél a nyolc osztály megszerzése, illetve a szakmaszerzés
Fotó: Fotók: Szakony Attila


Lentiből indulva járták be a határtérséget

Augusztus végén a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft. Kerékpárral 7 határon át címmel meghirdetett, az Építési és Közlekedési Minisztérium által biztosított támogatással valósult meg Lentiben, a város szervezésében egy a környezettudatos szemléletet erősítő, határon átnyúló kerékpáros túra, melyen mintegy negyven fő vett részt. Horváth László polgármester elmondta, hogy a program lehetőséget adott a határ menti régióban már meglévő kerékpáros útvonalak népszerűsítésére, a biztonságos kerékpáros közlekedés tudatosítására, a kerékpárosokra vonatkozó közlekedési szabályok jobb megismerésére, valamint gyakorlati kerékpár-használati ismeretek szerzésére, illetve a csoportos kerékpározás kultúrájának erősítésére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában