A szélsőségesen hűvös időjárás megzavarta őket

2024.09.17. 13:04

Fecske - ha kihűlnek, pillanatok alatt elpusztulnak

A szélsőségesen hűvös időjárás megzavarta a hosszú vándorútra készülő molnárfecske és a füstifecske állományt a városokban is. A fecske poulációkban ráadásul több fióka a fészekből kizuhanva hűl ki, s pusztul el a járdákon. Ez történt kedden az Ady utca sétálóutcai részén is.

Benedek Bálint

Saját bőrünkön is éreztük: szeptember egyik hétvégéjéről a másikra hirtelen 20 Celsius-fokot esett a hőmérséklet. Az internetet elárasztották azok a felvételek, melyen a hűvös időjárástól legyengült fecskék alig bírnak fennmaradni a levegőben. Többségüket az autók gázolták el, míg néhányuk vesztét a kihűlés okozta.

fecske
Benedek Tamás kezében egy elpusztult fecske, olykor néhány perc elég ahhoz, hogy legyengüljön a madár Fotó: Szakony Attila
Fotó: Szakony Attila

Akad olyan fecske, amelyik kipottyant a fészekből és a járdán pusztult el

Nagykanizsán kedden az Ady utca sétálóutcai részén több járókelő is felfigyelt arra, hogy két fecske élettelenül feküd a járdán. Viszont egy még a fészek alatt remegett. Ekkor érkeztünk a segítségére, megpróbáltuk felmelegíteni a fiókát és értesítettük is a nagykanizsai Benedek Tamás önkéntes madármentőt. Ugyan gyorsan, bő öt perc múlva a helyszínen volt, de a fecske közben kihűlt és elpusztult. A szakember szerint valószínűleg a fészke melegéből már éjjel kipottyanhattak és az erősebb reggelig húzta.

A hidegben nem voltak rovarok

– Ez a 10-12 Celsius-fok nem kedvez ezeknek a kistestű madaraknak, hiszen nincs repülő rovar, szúnyogok és legyek, így képtelenek táplálékhoz jutni, elhűl a kis szervezetük – folytatta. – Hiába repülnek ki a fészekből, csak az energiát veszítik, s egyszerűen lehullanak a talajra, a vizes fűből pedig nehéz újra felemelkedni, sőt szinte lehetetlen. A Balaton mellett több ezer (!) madár lelhette a halálát, ez egy "fekete hét" volt a fecskepopuláció számára. Több madármentő társaságában jártunk Balatonbogláron, ahonnan igyekeztünk segíteni a még megmenthető példányokon. Hoztam haza 25 fecskét, igyekszem melegíteni a madarakat, etetni, hogy jól megerősödjenek. Ha pedig így lesz, akkor napos, melegebb időben elindíthatom őket, hogy végre elérjék a Föld déli féltekéjét.

Figyelni kell a jelekre

Ha valaki az elmúlt napokban talál még a városban fecskét, akkor arra figyelnie kell, ha a madár lehajtja a fejét és becsukja a szemét, akkor menthetetlen. Olyankor perceken belül elpusztulhat.

– Fogságban, ember társaságában a fiatal felnőtt, erőtlen madarak nem nagyon nyitják ki a csőrüket – mondta. – Ezért inkább az úgynevezett tojásos pempőt javaslom. Ez pedig úgy készül, hogy 15 dekagramm túróhoz 5-6 darab tojást megfőzünk és pépesítjük. Ezt 5 milliméteres fecskendőbe töltjük, a madár csőrének a szélére nyomunk egy feketebors fele mennyiséget. Ha lenyelte, akkor folytathatjuk, s az itatását szintén ilyen óvatosan végezzük: egy csepp vizet a csőre végére rakjunk. Ezen kívül melegbe, ruhák közé kell tenni mintha a fészekben ülne.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában