Ami szennyes, terhes, hozzánk tartozik

2 órája

Fogolykiváltó Boldogasszony közbenjárására ma is szükség van

Fogolykiváltó Boldogasszony ünnepét a török idők óta megtartják Búcsúszentlászlón. Ezúttal Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök mutatott be ünnepi szabadtéri szentmisét.

Péter B. Árpád

A szabadtéri ünnepi szentmise helyszíne felé sok százan vonultak, elől Tódor Szabolcs

Fotó: Halász Gábor

Bécs török uralom alóli felszabadítása után, 1683. szeptember 24-én a visszavonuló török sereg 3200 foglyot vitt magával, s ők később csodás módon kiszabadultak. Fogolykiváltó Boldogasszony ünnepe erre emlékeztet.

Tódor Szabolcs helyettes esperes, Búcsúszentlászló plébánosa a szabadtéri szentmisén elöljáróban arról beszélt, „a Szűzanya tanítását, életét, cselekedeteit hallgatva, a zenén keresztül egymással találkozva, mi is egy picit szeretnénk az elkövetkezendőkben lelkileg szárnyalni, mert nagyon sok minden éri az embert, különbözőek vagyunk, és mindannyian jól tudjuk: ha a lélek nincs rendben, a többi nem ér semmit.”

Fekete Szabolcs Benedek: Hiszünk abban: tudunk változni
Fotó: Halász Gábor

Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök kijelentette: Fogolykiváltó Boldogasszonyra, az ő közbenjárására napjainkban és jövőnkben is nagy szükség van s lesz.

– Senki sem kivétel, mindenki fogságba, rabságba eshet. Lehet valaki akár az alkohol, a cigaretta vagy a további káros élvezetek, s akár napjainkban az okos eszközök foglya, de azért jöttünk most mindannyian, mert hiszünk abban: tudunk változni – bocsátotta előre Fekete Szabolcs Benedek.

A szombathelyi segédpüspök szerint föltekintve a Napba öltözött, csodálatosan szép asszonyra „azt kérjük mindannyian: valamit tudjunk itthagyni – ami szennyes, ami terhes, ami hozzánk tartozik, de nem igazi családtag”.

Sokszázan vettek részt az ünnepi szentmisén, amelyre az ország minden részéből érkeztek zarándokok
Fotó: Halász Gábor

– Itthagyni, és újult emberként hazamenni. Föltekinteni az egészen szépre, akiben nincs benne a bűn szennye. Menjetek így haza, és higgyétek el, van lehetőség arra, hogy bárhány évesek is vagyunk, de új emberként, a Szűzanya kedves gyermekeiként térhessünk haza otthonainkba! – hirdette Fekete Szabolcs Benedek.

A segédpüspök arra hívta fel a figyelmet, „gyönyörű, szép, tiszta őszi időt kaptunk ajándékba. Ez pedig sugalljon minket arra, hogy ott legbelül, a szívünkben is valami hasonló történjen. Letisztulás, megtisztulás, tisztává válás.”

A 11 órai ünnepi szentmise előtt, 9 órától Czakó András tihanyi káplán mutatta be a szent áldozatot a Szent László-templomban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában