A Göcseji Falumúzeum múzeumpedagógiai kínálata

2024.09.06. 13:30

Hadd röpüljön az a gumicsizma!

A Göcseji Falumúzeum a 2024-2025-ös tanévre megújította múzeumpedagógiai kínálatát, amit pedagógusok, gyerekek és szülők figyelmébe ajánl. Az új tanévben is több foglalkozás érhető el a zalaegerszegi skanzenben, melyek közül újdonság az Egy nap a nagymamánál elnevezésű.

Antal Lívia

Az agyagozás és korongázás az egyik kedvelt múzeumpedagógiai foglalkozás (korábbi felvétel)

Fotó: Antal Lívia

A története arról szól, hogy egy göcseji falu lakói kimentek a „hegyre” szőlőt művelni. A porták üresen maradtak, az állatok meg magukra. A gyerekek dolga a ház, a porta körüli munkák elvégzése, az állatok etetése, amely során közelebbről megismerhetik, és ízelítőt kaphatnak a falusi életmódból.

A kézműves mesterek a falumúzeumban című múzeumpedagógiai foglalkozás a gelencsérek földjére, a vándorfazekasság világába vezet. A gyerekek a fazekassággal, mesterfogásainak alapjaival ismerkedhetnek. Korongozhatnak és használati tárgyakat, bögréket, tányérokat készíthetnek, amelyeket a kiégetés után hazavihetnek.

A népi gyermekjátékok olimpiája múzeumpedagógiai programon olyan világba csöppenhetnek, amikor nagyszüleik, persze még gyerekként, a ház körül található egyszerű eszközökkel, illetve terményekkel játszottak. Erre példa a kukoricacsutka célba dobása, a „sáron járás” és a gumicsizma távolba rúgása, amely mindig a legnagyobb vidámságot hozza.

A Zöldsziget – a természet ajándékai múzeumpedagógiai foglalkozáson a kisgyermekes családok, az 5-10 éves gyermekeket nevelő intézmények egy igazán egyedülálló lehetőséghez jutnak a természetes körforgás, növénytermesztés, fenntartható életmód a felelős hulladékgazdálkodás fontosságának megismertetéséhez. Az élménypontban veteményeskerté alakuló homokozóban a gyerekek játékosan ismerkedhetnek meg a kiskertművelés fogásaival.

A Zöldösvény – Tanösvény foglalkozáson szakértő vezeti a sétát, amelyen a természetes környezet, az őshonos háziállatok, a gyógy- és fűszernövények, valamint a vizes élőhelyek növény- és állatvilágának megfigyelésére lesz lehetősége a gyerekeknek. 

Mit rejt a torkospajta? Nos az a csoport, amely a Zala Múltja Hagyományőrző Egyesület szervezte foglalkozást választja, a torkospajtán régi mezőgazdasági gépeket, szerszámokat vehet szemügyre. A gyerekek kipróbálhatják a kukorica feldolgozását a morzsoláson, a daráláson, az őrlésen és a szitáláson át.

A Göcseji Falumúzeum Facebook-oldalán részletesen közli a 2024-2025-ös tanévre szóló múzeumpedagógiai ajánlatait, árakkal, a résztvevők számával. A foglalkozásokra közösségi oldalán lehet jelentkezni, a megadott telefonszámokon előzetesen érdeklődni is lehet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában