"Kézművesakadémia" Zalaegerszegen

2024.09.13. 10:00

Hogyan készül a csipke, a sprang és a rojt?

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület ismét újdonsággal rukkol elő szeptember 13-án, pénteken 17 órakor. A „Kézművesakadémia” elnevezésű programsorozatukra nemcsak tagjaikat, hanem az érdeklődő közönséget is várják a PANORÁMA Népművészeti Galériába Gébártra.

Mozsár Eszter

A zalaegerszegi születésű Nemes Viola lesz a "Kézművesakadémia" első vendége

Forrás: ZH

Az előadásokkal egy időben kézműves műhelyfoglalkozásokat tartanak a szakmájukban elismert, meghívott vendégek. Szeptember 13-án és 14-én Nemes Viola takács és csipke szakoktató Kötődések című bemutatkozásán a csipke, sprang, rojt készítésének mikéntjéről mesél. Szombaton a sprang csipke készítésének alapjait ismerteti. Ez a különleges csipke vetülék nélkül, csupán a láncfonalak csomózás nélküli összefonásával készül. 

A programsorozat következő állomásként szeptember 20-21-én, pénteken és szombaton Kiss Gabriella népi iparművésszel lehet találkozni. Pénteken 17 órakor a Nádasmenti főkötők című szakmai könyvét mutatják be, szombaton pedig 10-17 óra között a kalotaszegi gyöngyhímzés tudásátadásával tart műhelyfoglalkozást a népművészeti galériában. A foglalkozásokra az egyesület közösségi oldalán lehet jelentkezni. A továbbiakban a kártyaszövés, a bútorfestés, a szálasanyagok világába is elkalauzolják az érdeklődőket, valamint az Értékes Zala népművészeti kincseiről is hallhatnak a jelentkezők. 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában