AC/DC dalok a vadpörkölt fesztiválon

2024.09.10. 18:00

Hol a Lada, Rozi? - kérdezte a zenekar énekese

A világhírű ausztrál rockzenekar, az AC/DC dalait játszó AB/CD adta az idei Vadpörkölt- és Borfesztivál egyik leghangulatosabb koncertjét, amibe még egy kis tréfa is belefért. A több mint húszéves múlttal rendelkező formáció vasárnap este a zalaegerszegi Dísz téren lépett fel.

Gyuricza Ferenc

Pillanatkép a vasárnapi zalaegerszegi koncertről

Fotó: Pezzetta Umberto

Az AB/CD az egyik legismertebb hazai tribute zenekar. Maga a kifejezés olyan formációt takar, amely valamely másik – általában világhírű – csapat dalait adja elő, s mellette külsőségeiben is igyekszik azt megjeleníteni. A legjobb hazai tribute zenekarok közé tartozik a KISS Forever Band, a Hollywood Rose – aminek hosszú éveken át a zalaegerszegi Takács Vilmos, azaz Vilkó volt az egyik gitárosa –, valamint az AB/CD, amely több alkalommal is fellépett már Zalában. 

Az AB/CD vasárnapi koncertrepertoárjában a Whole Lotta Rosie című dal is helyet kapott, aminek címadó sorát a frontember Kristó László helyenként magyarra átültetve, Hol a Lada, Rozi? szöveggel adotta elő a közönség nem kis derültségére. Ez a dal eredetileg az AC/DC 1977-es Let There Be Rock című nagylemezén volt hallható. 

Az 1973-ban alapított AC/DC a világ egyik legismertebb rockzenekara. A több mint fél évszázados karrierjük során 17 stúdióalbumot jelentettek meg, melyek több mint kétszázmillió példányban keltek el világszerte. Ebből ötvenmillió példányt az 1980-as Back In Black – amit az énekes, Bon Scott halála után elsőként készítettek az új frontemberrel, Brian Johnsonnal – tudhat magáénak. Ezzel ez a lemez vált a világ második legnagyobb példányszámú albumává. A korongon a címadó szerzemény mellett olyan további AC/DC slágerek szerepelnek, mint a Hells Bells, a Shoot to Thrill, a You Shook Me All Night Long, vagy a Rock and Roll Ain’t Noise Pollution. A zenekar sikerében a kiváló szerzemények és a lendületes előadásmód mellett fontos szerepe volt a szólógitáros Angus Young imidzsének is, a zenész iskolás fiúnak öltözve lép színpadra.

Az AC/DC pályafutása során mindössze két alkalommal adott koncertet Magyarországon, először 1991. augusztus 22-én a Monsters Of Rock fesztivál főzenekaraként az akkori Népstadionban, majd 2009. március 23-án a Papp László Budapest Sportarénában. A jelenleg is aktív csapatnak az énekes Brian Johnson és a gitáros Angus Young mellett a dobos Phil Rudd, a basszusgitáros Cliff Williams, illetve a 2017-ben elhunyt ritmusgitáros Malcolm Young posztjára került Stevie Young tagja még, ám Rudd és Williams a koncerteken már nem lép fel velük, őket turnézenészek helyettesítik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában