A Göcseji Múzeum retro városnézése

2 órája

Ikarus busszal a zalaegerszegi lakótelepeken

Igazi retro hangulatban telt szombaton a Göcseji Múzeum lakótelepeket bemutató programja. A Mindszentyneum előtt egy sötétkék 260.46 típusú Ikarus busz várakozott az utasokra, akik ezúttal nem helyi járatra, hanem egy városnéző járműre szálltak fel.

Mozsár Eszter

Ikarus busz vitte városnézésre a Göcseji Múzeum látogatóit

Fotó: Mozsár Eszter

Az ikonikus Ikarus buszban percek alatt elfogytak az ülőhelyek, s újra megtapasztalhattuk a régi „hering” érzést. A vendégek az utazáshoz külön retro jegyet kaptak, amit a felszálláskor érvényesítettek. A nosztalgia buszozás ötlete a Göcseji Múzeum belvárosi sétáinak mintájára született, s Béres Katalin főmuzeológus-történész volt az idegenvezető szombaton. A hangosítás egy ideig kifogott a szervezőkön, ugyanis az Ikarus motorhangja – hozzá méltó módon – majdhogynem túlszárnyalta a beszélőt. A problémát nemsokára orvosolták, s a megállókban leszállva már tisztán hallhatta az utazóközönség a lakótelepek történelmét.

Ikarus
Béres Katalin volt az idegenvezető az Ikarus buszos városnézésen
Fotó: Mozsár Eszter

Az ötvenes évek után nőttek ki a lakótelepek Zalaegerszegen

Míg 1949-ben csupán 21 ezer fő élt a zalai vármegyeszékhelyen, addig az erős iparosításnak köszönhetően három évtized alatt megháromszorozódott a lakosság száma. A városnézés során három ikonikus helyet, a Landorhegyet, a Kertvárost és a Páterdombot keresték fel.

- Zalaegerszeg a két világháború között nagyon kicsi hivatalnok város, megyeszékhely volt. Az 1950-es években kezdődött az iparosítás, akkor költöztek be nagy számmal a környező településekről – mondta Béres Katalin. - Az 1960-70-es években a Landorhegyen született új városrész, utána a Kertváros épült, végül Páterdomb következett. Landorhegy a hőskor, ott tapasztalták ki, hogyan kell iparszerűen építkezni. A Kertváros családi házas övezetnek indult, majd rájöttek, hogy nem a családi házak számát kell bővíteni, hanem lakótelepekben gondolkodtak. A Páterdomb egy kicsit „mostohagyermek”, ott minden később indult be, talán azért, mert a vasút elszigeteli ezt a városrészt.

Ikarus busz születésnapra

A száz férőhelyes Ikarus buszt egyébként a múzeum egyik kolléganője kapta férjétől születésnapjára egy csuklós-busszal egyetemben. A kék jármű tavaly még a BKV kötelekében teljesített. Ma már igazi ritkaság, egy-kettő van csupán belőle forgalomban az országban. A szombati programra sofőrnek Török Bálint hivatásos sofőr barátjukat kérték fel, aki mindig szívesen ül a retro busz volánja mögé. A városnézést később is szeretné megismételni a múzeum.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában