Miénk itt a tér

2024.09.03. 20:00

Cefrét tároltak a strandmedencében, Coca Colát gyártottak Nagykanizsán

A Zalai Hírlap 1982. december 30-ai száma beszámolt a Győri Szeszipari Vállalat nagykanizsai italárugyára 1983-as terveiről, eszerint az üzem 60 millió két deciliteres üdítőital és 60 vagon gyümölcspálinka előállításával számolt. A cefre tárolásához még a strandmedencét is igénybe vették.

Nagy Betti

A nyugatnémet gyártmányú palackozósoron töltik a Coca-Colát a Győri Szeszipari Vállalat nagykanizsai gyárában, Arany Gábor fotója 1983 januárjában

Fotó: ZH

Mint írtuk akkoriban: Az addigi választék mellett kísérletek folytak gyümölcsalapú rostos üdítőitalok előállítására. Biztosított volt a tavaszi szeszfőzési szezon is, a 230 vagonnyi cefretárolótér megtelt, egymillió forint értékben bértárolnak Csömödéren, sőt a nagykanizsai városi strand medencéjét is igénybe veszik. Az italárugyár változatlanul készítette a közegészségügyileg ártalmas ivóvízű falvak, községek kisgyermekei számára a palackozott csecsemővizet.

Csecsemővizet és Sztár üdítőket is töltöttek az italárugyárban

Az üdítőital-termelés 1982-ben elmaradt, mert a szükséges gépsor átadása a nyugati partner késedelmes szállítása miatt elhúzódott, így az év elején még 70 millió kétdecis üdítőital gyártásával számoltak, amelyből csak 51 milliót sikerült elkészíteni. A Zalai Hírlap 1983. január 9-ei lapszáma már hírt ad arról, hogy a nyugatnémet gyártmányú Orthman-Herst típusú palackozósoron töltik a Coca-Colát, a Sztár üdítőket és a csecsemővizet. Az üzembe állított gép óránként 14 és fél ezer kétdecis, vagy tízezer egyliteres üveget tud megtölteni.

Nagykanizsán is megünnepelték a százéves Coca Colát

A Coca Cola szabadalmaztatásának 100. évfordulóját megünnepelték a nagykanizsai üzemben is. Nagy József igazgató adott tájékoztatást a városban 14 éve folyó palackozás tapasztalatairól. Az ünnepségen megjelent Gerd Pfeiffer, a Coca Cola cég kelet-európai referense, aki az évforduló kapcsán a következőket mondta: „Magyarországon hat helyen palackozzák a Coca Colát. Budapest után másodikként a Nagykanizsai Italárugyár lépett be 14 évvel ezelőtt. (…) 

– A Nagykanizsai Italárugyár megfelelő partner? 

– A közel másfél évtized alatt mindig is élmezőnyben voltak a különféle követelmények tesztjeit értékelve, minőségben már a harmadik egymást követő évben elsők lettek a magyarországi üzemek közötti versenyben.” (Zalai Hírlap, 1986. július 16.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában