Mária Szent Nevének ünnepe van ma

2024.09.12. 17:15

Kedvelt névnap és búcsúnap

Benedek Bálint

Szeptember 12-ét, Mária Szent Nevének ünnepét hivatalosan a török felett Bécsnél 1683. szeptember 12-én aratott győzelem emlékére rendelte el XI. Ince pápa. Bár már a 11. századtól ünnepelték, különböző időpontokban.

A Mariazelli Szűzanyát ábrázoló üvegkép és mézeskalács
Forrás: ZH

Gyanó Szilvia, a nagykanizsai Thúry György Múzeum néprajzkutatója elmondta: kedvelt névnap és búcsúnap, például Sümeg ferences templomának egyik búcsúja is Szűz Mária neve napján van. 

A Mariazelli Szűzanyát ábrázoló mézeskalácsot Seregély Mirtill készítette faragott mézeskalács ütőfával
Forrás: ZH

Látványos volt a várvölgyiek gyalogos processziója: a csodatévő Fájdalmas Anya koronáját vitték magukkal a sümegi kegyhelyre Mária neve napján. A kiskanizsai Sarlós Boldogasszony-templomban Mária neve napjáig látható a kis Szűzanya a feldíszített bölcsőben.

A Mariazelli Szűzanyáról készült üvegkép (tükörkép) "S. Maria Z." felirattal Gelséről
Forrás: ZH

– Szűz Mária Szent Nevének ünnepére, azaz Mária neve napjára a Mariazelli Szűzanyáról készült üvegkép (tükörkép) "S. Maria Z." felirattal Gelséről – folytatta. – Ezen kívül a fotók között megtalálható a Mariazelli Szűzanyát ábrázoló mézeskalács, amelyet vendégkutatónk, Seregély Mirtill készített faragott mézeskalács ütőfával. Mirtill a 18-19. századi faragott mézeskalács mintákat kutatja. Az ütőfákról másolatokat készíttet, majd régi recept alapján ezekkel formázza meg a tésztákat. A mézeskalács a középkorban német városokban terjedt el. Először kolostorokban készítették, majd céhes iparrá vált. A magyarországi mézeskalácsos céhek a 17. század elején német és osztrák hatásra alakultak meg. A mézeskalácsosok készítményeiket búcsúkban, vásárokon sátrak alatt árusították.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában