Attila örököseit mutatja be a természettudományi múzeum tárlata

13 órája

Koponyák mesélnek a múltról Zalaegerszegen

Hunok, avarok, honfoglalók, besenyők és Árpád-házi magyarok koponya másolatai és rekonstrukciói. A Magyar Természettudományi Múzeum október 23-áig látogatható időszaki vándorkiállítása érkezett a zalaegerszegi Mindszenty Zarándokközpontba. A sajtó részére és a kaposvári püspökség hivatalának Bernert Zsolt, a természettudományi múzeum főigazgatója tartott rendhagyó tárlatvezetést szerdán.

Mozsár Eszter

A koponyák a múltkor mesélnek. Az egyik leglátványosabb elem a koponyalékelés és a korabeli műtétek, sebészeti eljárások

Fotó: Pezzetta Umberto

Lehet, kicsit nehéz elképzelni, de az üvegablakok mögötti koponya másolatok olyan népcsoportokat mutatnak be, akiknek leszármazottai mai is köztünk járnak. Az archeogenetika olyan tudomány, aminek felismerései már döntögetik az eddig belénk vésődött történelmi, többek között honfoglalás kori dátumokat. A tudományterület a ma élő és az egykori emberek örökítő állományát, vagyis a DNS-t vizsgálják. A 2019-ben először bemutatott anyag Kárpát-medencei leletek alapján vázolja fel a népcsoportok közötti kapcsolatokat. 

koponyák
Az Attila örökösei című kiállításon Bernert Zsolt (jobbra) tartott tárlatvezetést. Előtérben egy honfogalálás kori részleges lovas temetkezés rekonstrukció
Fotó: Pezzetta Umberto

Az archeogenetika nem téved

- Nagy vita még mindig a történészek között a magyarság eredetének vizsgálata. Van egy bölcsészettudományi irányzat, ami az Urál köré, míg a másik sokkal távolabb, a hunokig tekint vissza. A kiállításon csak természettudományi szempont alapján mutatjuk be ezt a korszakot. Az archeogenetikából tudjuk, hogy a honfoglalás kori népesség egyharmada genetikailag a hunokkal rokon, egyharmada a nyelvrokon népeinkkel, míg egyharmada a szkítákkal és szarmatákkal közös – mondta Bernert Zsolt.

Koponyák torzítva és lékelve 

Az időszaki kiállítás talán egyik leglátványosabb eleme a hunok szokását, a torzított koponyákat bemutató rész, s ugyanilyen izgalmas a honfoglalás-korabeli koponyalékeléseket, az egyébként sikeres sebészeti eljárásokat elénk táró régészeti leletek másolata is. 

Az arcrekonstrukciók között két Árpád-házi dinasztiából származó személyt, III. Béla királyt (1172–1196) és a macsói Béla herceg arcmását is megtaláljuk. Utóbbiról Buzár Ágota főigazgató-helyettes árulta el halálának okát, az alig 22 év körüli fiatalembert tragikus kegyetlenséggel tették el láb alól, szó szerint lekaszabolták politikai ellenfelei. 

A Jégkorszak után középkor

A Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című kulturális programsorozat keretein belül valósul meg a Mindszentyneumban a program, mondta Csengei Ágota intézményvezető. Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója jelezte, hogy mindig népszerűek a természettudományi múzeum tárlatai. Mind a jégkorszakot bemutató, mind pedig a Váci múmiákat felvonultató válogatás sok vendéget vonzott. Várhatóan ilyen felkapott lesz a mostani, az Attila örökösei: a hunoktól az Árpád-házig című, október végéig látogatható kiállítás is. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában