Keresztury 120: művei szabadon hozzáférhetők

2024.09.05. 10:02

Koszorút helyeztek el Keresztury Dezső zalaegerszegi szülőházán

A Keresztury 120, azaz Keresztury Dezső születésének 120. évfordulójára szervezett tisztelgő programok sorában szerdán délután koszorúzták meg a tudós polihisztor Mártírok utca 2. szám alatti szülőházán 1999-ben elhelyezett emléktáblát.

Arany Horváth Zsuzsa

Balaicz Zoltán koszorúz

Fotó: Seres Peter

Keresztury Dezső 20 évig volt munkatársa az Országos Széchényi Könyvtárnak (OSZK), 1950-től 1971-es nyugdíjba vonulásáig az OSZK különböző részlegeinek vezetőjeként dolgozott. Az ott dolgozói mai kollektíva nevében Lewalt-Jezierski Zoltán, az OSZK főigazgatói kabinetjének a vezetője helyezett el koszorút a ház falán, ahol Keresztury 14 éves koráig élt. A zalaegerszegi önkormányzat nevében Balaicz Zoltán polgármester is koszorúzott.  

Lewalt-Jezierski Zoltán koszorúz
Fotó: Seres Peter

Ismeretes, Keresztury Dezső (1904–1996) Széchenyi-díjas akadémikus, író, költő, irodalomtörténész, kritikus, műfordító, egyetemi tanár, kultúrpolitikus születésének 119. évfordulója alkalmából Zalaegerszegen megállapodás született jogörököse, Buzási Ádám és az OSZK között, amelynek értelmében a nemzeti könyvtár jogosulttá vált a teljes írói hagyaték feldolgozására, digitalizálására és publikálására. 

Szemben Lewalt-Jezierski Zoltán még a koszorúzás előtti percekben, háttal dr. Gyimesi Endre
Fotó: Seres Peter

A nemzeti könyvtár 2023-ban szabadon hozzáférhetővé tette mindenki számára Keresztury Dezső harminckilenc művét a Magyar Elektronikus Könyvtárban (MEK). 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában