Megnyílt a Dunántúl első kerékpármúzeuma

2024.09.14. 09:00

Közösségi összefogással valósult meg egy álom

A Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség (KOKSZ) szervezésében pénteken a Sugár utca 3. szám alatt nyílt meg a Dunántúl első Oldtimer Kerékpár Múzeuma. A kiállítótér pályázati támogatásból és közösségi összefogással készült el.

Benedek Bálint

A múzeum főbejárta előtti avatáson, balról: Balogh László, Dene Tibor és Cseresnyés Péter

Fotó: Szakony Attila

A 18. Kanizsai bor- és dödöllefesztiválhoz kapcsolódó múzeum megnyitójának első részét az épület Egylet pincéjében tartották. Az Eraklin Táncklub Egyesület táncprodukcióját követően Dene Tibor, a megalakulásának tíz éves jubileumát ünneplő KOKSZ elnöke szólt a jelenlévőkhöz. Elmondta: egy speciális receptre volt szükségük ahhoz, hogy megvalósítsák régóta dédelgetett álmukat. Ehhez kellett: négy év, egy közösség, egy ötlet, egy önkormányzati támogatás, egy pályázati forrás, közel 70 cég segítsége és több mint 100 magánszemély.

kerékpármúzeum
Egy örök igazság is hirdeti, hogy kerékpármúzeumban jár a látogató
Fotó: Szakony Attila

A Dunántúlon az első gyűjtemény

– Egész pontosan 2020. szeptember első hétvégéjén álltunk neki a társadalmi munkának és idén fejeztük be – folytatta. – A múzeum átadása az egyesület fennállásának koronázási ceremóniája. A kétkezi, szorgalmas tagok biztatások közepette követték az álmaikat és nem adták fel egy pillanatra sem. Dunántúl első kerékpármúzeumába kivételes gyűjtemény került, a biciklik történetén keresztül kronológiai sorrendben haladva a magyar ipar gyöngyszemeit is bemutatjuk.

A kerékpáros fejlesztések betetőzése

Balogh László polgármester beszédében emlékeztetett: Nagykanizsa egy évtizedes kerékpáros fejlesztéseinek is a betetőzése a megnyitó, hiszen olyan előzményei vannak, mint a kerékpárutak építése, a pumpapálya, a Csónakázó-tó környékének megújítása, és a turisztikai gondolkodás magvának elvetése, ami a kerékpárosbarát település címének elnyerését eredményezte.

A jövőbe vetett hit erősödik

– Ez az esemény hitet ad, hogy a civil közösségek talpon maradnak, kitartanak elveik és álmaik mellett, és továbbra is sokat tesznek Nagykanizsa gazdag kulturális életéért – tette hozzá a városvezető. – Mert tudják, hogy a szabadság hajlandóság arra, hogy másokért felelősséget vállaljunk. Köszönet ezért a jövőbe vetett hitért, felelősségért és munkáért a KOKSZ Egyesület tagjainak.

Ezt követően Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő lépett a mikrofonhoz, aki örült annak, hogy a sok nehézség ellenére megnyílhat ez a nívós kiállítótér.

kerékpármúzeum
Cseresnyés Péter (b-j), Dene Tibor és Balogh László a múzeumban kiállított kerékpárokat is megnézte
Fotó: Szakony Attila

A közösség a jó ügy mellé állt

– A lelkesedés, a kitartás olyan ékszerdobozt adott át Nagykanizsának, ami a környéken egyedi, különleges és a város turisztikai vonzerejét még inkább erősíti – fogalmazott az országgyűlési képviselő. – Az összefogásnak és nem a gáncsoskodásnak az eredménye ez a múzeum. Nagykanizsai vállalkozók és magánszemélyek érezték magukénak azt az álmot, amit a KOKSZ kitalált. Az eltökéltségüket látva a jó ügy mellé állt a Helyi Akció Csoport Nagykanizsa (HACSuNK), akik pályázatán nyertek egy bizonyos összeget. Az emelkedő alapanyag árak miatt a költségvetésük ugyan megemelkedett. A különbözetet pedig társadalmi munkával és egyéb nagykanizsai cégek és magánszemélyek támogatásával pótolták.

A dödöllefesztivál ideje alatt várják a látogatókat

Ezt követően Cseresnyés Péter, Balogh László és Dene Tibor a múzeum főbejárata előtt átvágta a nemzetiszínű szalagot. A kiállítótér megnyílt és a dödöllefesztivál alatt ingyenesen látogatható, később pedig egyelőre előzetes bejelentkezés alapján várják az érdeklődőket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában