Templomfestészet a múlt században Zalában

23 órája

Lefestett és fennmaradt egyházi művek

Károly Gyula, Léránt János, Kaszaházy (Lacher) Antal, Laczkó Gyula, Fekete László, Tornyos Ernő. Talán sokan nem tudják, de ők azok, akik többnyire a múlt században a zalai templomok freskóit, falfestményeit készítették. A kevésbé ismert, ám még mindig kutatott témáról dr. Kostyál László művészettörténész, a Göcseji Múzeum tudományos igazgatója tartott előadást kedden az Ars Sacra Fesztivál keretében a Mindszentyneumban.

Mozsár Eszter

Dr. Kostyál László PhD a zalai, 20. századi templomfestészetről tartott előadást a Mindszentyneumban

Fotó: Mozsár Eszter

Az alkotók közül kiemelkedik a Keszthelyen 1910-ben született Károly Gyula, aki szerzetesnek készült, ám inkább a festészetet választotta, 1933-ban a Képzőművészeti Akadémiára nyert felvételt és festő szakon szerzett diplomát. 1944-ben tért haza szülővárosába, haláláig, 1987-ig ott alkotott, tudta meg a hallgatóság. Portrékat, csendéleteket, tájképeket festett, emellett kora egyik legjobb freskó és templomi oltárkép festője volt.

A keszthelyi Károly Gyula kiváló festőművész volt
Forrás: Dr. Kostyál László

- Ő az, aki hatásosan és karakteresen alkotott. Károly Gyula szerette volna megújítani a falképfestészetet, többféle irányba is elmozdult a hagyományos templomfestészeti iskolától. A múlt század elején leginkább a barokk falképfestészet hagyományaiból indultak ki az alkotók, majd a század második felére, a 60-70-es évekre találunk klasszikus és modern, formabontó műveket is – mondta dr. Kostyál László. - Károly Gyula mélyen hívő művész volt, aki magas színvonalon dolgozott. Soha sehol nem rendezhetett kiállítást, nem írtak róla, gyakorlatilag úgy dolgozott, mintha nem létezett volna.

Van ami fennamaradt, s van, amit lefestettek

A művészettörténész hozzátette, a templomi festészet széles spektrumot ölel fel, találunk köztük gyengébb, „kegyes dekorációkat” és kiváló műveket is. A kettő közötti átmenet elég heterogén és tarka képet mutat.

- Az ember azt gondolná, hogy a 20. századi falképek bizonyára fennmaradtak, ám nem mindig igaz. Vannak olyan festmények, melyekről csak a régi, századeleji dokumentációkból tudunk. Találunk olyanokat, melyeket maga a laikus hívő sem tartott szépnek, később lefestették. A téma azért is érdekes és még mindig kutatott, mert a 20. századira nem irányul akkora figyelem, mint az ismert templomi festészetre, ami hazánkban a 14-15. és a 18. században élte fénykorát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában