Térségi híreink röviden

6 órája

Madármentő állomást Keszthelyre, koponyák a múzeumban, csökkenő várakozás a keszthelyi kórházban

Mozsár Eszter

A koponyák a múltkor mesélnek. Az egyik leglátványosabb elem a koponyalékelés és a korabeli műtétek, sebészeti eljárások

Fotó: Pezzetta Umberto

Épüljön Keszthelyen madármentő állomás!

Az elmúlt napokban lezajlott, katasztrofális mértékű fecskepusztulás helyi civileket arra indított, hogy kezdeményezzék Keszthelyen egy nyugat-balatoni madármentő állomás létrehozását. A kibontakozó mozgalom élén Király András nyugdíjas építőmérnök áll, aki a természetvédelem ügye iránt érzékeny emberként maga is tevékenyen kivette részét az elmúlt napok madármentéséből. A térségben nincs hivatalosan kijelölt madármentő állomás, a legközelebbi Székesfehérváron és ezt a helyzetet orvosolni kellene. Király András elmondta: elkülönített számlát nyitnak, ahol adományokat gyűjtenek majd a cél megvalósítása érdekében. A fenékpusztai madármentő állomásról hétfőn vitetett el a hatóság védett és fokozottan védett madarakat, az állomás engedélyének hiánya miatt. 

Koponyák mesélnek a múltról

Hunok, avarok, honfoglalók, besenyők és Árpád-házi magyarok koponya másolatai és rekonstrukciói. A Magyar Természettudományi Múzeum október 23-áig látogatható időszaki vándorkiállítása érkezett a zalaegerszegi Mindszenty Zarándokközpontba. A sajtó részére és a kaposvári püspökség hivatalának Bernert Zsolt, a természettudományi múzeum főigazgatója tartott rendhagyó tárlatvezetést szerdán. Az időszaki kiállítás talán egyik leglátványosabb eleme a hunok szokását, a torzított koponyákat bemutató rész, s ugyanilyen izgalmas a honfoglalás-korabeli koponyalékeléseket, az egyébként sikeres sebészeti eljárásokat elénk táró régészeti leletek másolata is. A Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című kulturális programsorozat keretein belül valósul meg a Mindszentyneumban a program, mondta Csengei Ágota intézményvezető. Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója jelezte, hogy mindig népszerűek a természettudományi múzeum tárlatai. 

Csökkenhet a várakozási idő a Keszthelyi Kórházban is

Bevezették az egységes járóbeteg-irányítási rendszert (JIR) a Keszthelyi Kórházban is. Ennek célja, hogy a páciensek szervezetten és minél gyorsabban jussanak ellátáshoz a szakrendeléseken, s ezáltal csökkenhet a várakozási idő. Az ambuláns előjegyzési rendszer lényege, hogy a vizsgálatokra előzetesen időpontot lehet foglalni telefonon, személyesen vagy az EgészségAblak mobilapplikáción keresztül. A Keszthelyi Kórház tájékoztatása szerint az előjegyzésre érkező betegek egy behívási sorszámot húznak, amellyel szólítják őket. A szám egy monitoron jelenik meg, amelyen az is olvasható, melyik ajtón kell bemenniük. A JIR bevezetésével csökkenhet a várakozási idő a szakrendelőben, olvasható az intézmény kommünikéjében.
Nagykanizsán nem keresnek albérletet az egyetemisták 

A Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ Zárda utcai kollégiumában, aki igényelt kapott szobát. Jelenleg 56 főt helyeztek el, de még mindig van kollégiumi férőhely. Nagykanizsán éppen ezért az egyetemi tanulmányokkal összefüggésben albérletet nem keresnek a hallgatók. A körforgásos egyetemi központ kollégiumában Bali Judit kollégiumi referens beszélt a hallgatók elhelyezéséről, a hangulatról és a lakhatási körülményeikről. Elmondta: nemcsak elsőéveseket fogadhattak, hanem mindenkit. A doktorandusz hallgatók, kettesével önálló fürdőszobákkal felszerelt vendégszobákat kaptak. A magyar hallgatók közül mindössze két leány van, mellettük nyolc külföldi érkezett. Hozzátette: az eltelt évtizedek során a kollégium épületének esetében mindig "ráncfelvarrás" történt, igazán nagyívű felújítás nem zajlott le. Erre ebben az évben nagy szükség lenne. A 21. század igényeinek nehéz a 20. század közepén készült infrastruktúrával megfelelni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában