Osztályismétléssel büntetnék a rossz és agresszív olasz diákokat

2 órája

Magatartásból is lehet bukni

Nagy bajba kerülhetnek a kellemetlenkedő olasz gyerekek, egyelőre kérdés, hogy más országok is átveszik-e a példát.

Pásztor András

Mostantól hiába tanul jól egy fiatal, ha agresszív, osztályismétlés vár rá

Forrás: Getty Images

Az olasz oktatási rendszerbe ugyanis visszakerült egy passzus, amely előírja, hogy akinek rossz a magatartása, azt meg kell buktatni. A legtöbb iskolai probléma a diákok és a tanárok között a mobiltelefon használatból ered - számolt be a Promotions.hu.

Az olasz parlament szerdán jóváhagyta az intézkedést, így mostantól hiába tanul jól egy fiatal, ha agresszív, osztályismétlés vár rá. Így próbálják visszaszorítani a tanárok elleni erőszakot, ami az utóbbi időben elharapózott a dél-európai országban. 

Az iskolások magatartását szigorúan pontozni fogják, aki a tízes skálán csak ötöt vagy ennél kevesebb pontot ér el, az megbukik és évet ismétel. Akkor is, ha a tanulmányi eredményei megfelelőek. 

A buktatás azonban csak az egyik szankció. Az agresszív diákoknak (vagy szüleiknek) pénzbírságot kell fizetniük Olaszországban: 500 és 10 000 euró közötti büntetést vezettek be azokkal szemben, akik tanárokat vagy más iskolai alkalmazottat bántalmaznak.

2023-hoz képest idén több mint 110%-kal nőtt az itáliai tanárokkal szembeni agresszív incidensek száma, több pedagógusnak orvosi kezelésre volt szüksége. A legtöbb vita a tanárok és a diákok között a mobiltelefon használata miatt alakul ki.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában