Magvető bronzból

7 órája

Farkas Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész új szabadtéri alkotása

Magánkezdeményezés révén állították fel nemrégiben a magvető férfit ábrázoló egész alakos bronz szobrot a Vas vármegyei Egyházasrádócon, a Magyar Dagra Kft. irodaháza előtt, a cég telephelyén.

Arany Horváth Zsuzsa
Magvető
Fotó: Farkas Dániel

A szobor megalkotására Farkas Ferenc (66) zalaegerszegi művész-tanárt, az Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusát, Munkácsy Mihály díjas szobrászművészt kérték fel a megrendelők. A cég mezőgazdasági termeléssel és kereskedelemmel foglalkozik, innen a "Magvető" témája. Az alkotás magán viseli Farkas Ferenc jellegzetes szoborkomponálási védjegyet, a figuraalkotás jellegzetességeit.

Farkas Ferenc számos köztéri alkotással van jelen Zalaegerszegen, Zala vármegyében, de Budapesten is láthatók alkotásai. Az ő keze munkája a megyeszékhely két városmakettje, a Zalai nemes, a Mihály deák, a Szt. Miklós és a szegények és a Fiatalok szoborcsoport, a Végvári vitéz tüzérágyúval kompozíció, Ady Endre és Luther Márton szobra.

Farkas Ferenctől megtudtuk, egy Zagyvarékason (Jász-Nagykun-Szolnok vármegye) működő mentőcsapat mentőkutyája nemrég elpusztult. Az önkormányzat és a mentőcsapat szobrot vagy emlékművet kíván állítani a kutyának, e munkára is a zalaegerszegi szobrászt kérik fel. A költségek fedezésére lakossági gyűjtés is indult. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában