Közösségépítés, kutatómunka és a hit igazsága

3 órája

Megérkeztek a pálosok Zalaegerszegre (képgaléria, videó)

A fehér barátok történetét bemutató kiállítása nyílt hétfőn Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeum időszaki kiállítótermében. A Magyar Nemzeti Múzeum Pálosok című rendtörténeti vándortárlata a főváros, Marosvásárhely és Székelyudvarhely után érkezett Zalába, február végéig nézhetik meg a látogatók.

Mozsár Eszter

Simmer Lívia régész-főmuzeológus tárlatvezetés közben a Pálosok kiállításán. Középen hátul Balaicz Zoltán és Puskás Antal

Fotó: Pezzetta Umberto

„Ez a tárlat az igazságra világít rá, arra, hogy mi a pálos szerzetesség. Egy mélyebb tartalom tárul fel, mint ami elsőre látszik”. Puskás Antal, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke ezekkel a szavakkal köszöntötte a tárlatmegnyitó vendégeit, s jelezte: a pálos lelkületet, a rend jólétét, hanyatlását és újjászületését ismerhetik meg a látogatók. 

Pálosok kiállítás
Havasi Bálint a Pálosok kiállításán. Tőle jobbra egy 1930-ban készült, Szent Istvánt ábrázoló miseruha (Pécsi Szent Imre Kolostor)
Fotó: Pezzetta Umberto

Zalában 2016 óta folynak komolyabb kutatások a pálosok nyomában

– A múzeumok feladata, hogy helyi közösségeket építsenek, miközben fontos kutatási munkákat végeznek, azok eredményeit a látogatók elé tárják – fogalmazott Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója. – Zala vármegye területén komolyabban 2016 óta folynak pálos kutatások, melyeket a 60-70-es évek munkája előzött meg. 

A főigazgató jelezte, hogy tavaly tudományos konferenciát rendeztek a témában hazai szakemberek részvételével, aminek eredménye egy tanulmánykötet. A tárlatot támogató önkormányzat nevében Balaicz Zoltán polgármester szólt, aki elmondta, hogy a pálos rend magyarországi sorsa a magyar történelem egyfajta esszenciája is. 

A pálosok a nagyvilágban

A pálos rendet a Magyar Királyság területén alapította Boldog Özséb 1250 körül, ekkor élte virágkorát Magyarországon a remeteség. Fejlődése folyamatos volt a késő középkorig, a 15. századtól már Rómában és Európa-szerte megtaláljuk kolostorait. A fehér barátok rendjét négy kontinensen találjuk, 17 országban, 74 rendházban 483 pálos szerzetes él. 

Az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend gazdag múltjáról és jelenéről mesél interaktívan a tárlat, amin a Kárpát-medencei kolostorok emlékeit, liturgikus tárgyait, a Zala vármegyei pálos kutatások eredményeit – Vállus, Kehida, Óhíd-Barátokihegy, Zalacsány-Örvényeshegy – láthatjuk. A tárlat megemlékezik a zalaegerszegi pálos mártírról, P. Kováts Ferenc Imréről. A 26 éves korában 1958-ban elhunyt szerzetes sírját az olai temetőben találjuk. 

A magyar rendtartomány öt helyszínét egy terepasztalon futó vasútmodell szemlélteti, ami az évente Budapestről a rend lengyelországi központjába, Częstochowába induló Fekete Madonna zarándokvonatot jeleníti meg, amely szimbolikusan összeköti az öt magyar kolostort Częstochowa Jasna Góra kolostorával. 

A Pálosok kiállítás kiemelt támogatója Magyarország Kormánya, kurátorok Bojtos Anita történész (Magyar Pálos Rend, Pető Zsuzsa, régész-muzeológus (Magyar Nemzeti Múzeum) és Simmer Lívia régész, főmuzeológus (Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága). 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában