Nem Zalából jön a legtöbb szennyezés

2024.09.12. 12:30

Mikroműanyagok a Balatonban: a Kis-Balatonban kevesebb, a Bodrogban jóval több van

Egy köbméternyi Balaton-vízben 21 mikroműanyag található, a Kis-Balatonban 7-8 körül van ez a szám, a nagy szemétszedésen nemrég átesett Bodrogban pedig 214,8 műanyagszemcsét számoltak össze. Közömbösíteni még nem igazán lehet ezeket, megelőzéssel többet tehetünk, vélik a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének szakemberei.

Szabó Judit

Sok mikroműanyag kerül a vízbe fóliákból, PET-palackokból, zacskókból, ruházatokból és hőszigetelő anyagból Fotó: Balatoni Limnológiai Kutatóintézet

Fotó: ZH-Archívum

Bár a legtöbb földfelszíni víz a Zala folyóból érkezik a Balatonba, mégsem innen jut a tóba a legtöbb szennyezés, hanem a kisebb befolyókból, közölte a kutatóintézet. A legutóbbi kutatás során a Balaton két medencéjében nyolc helyszínen végeztek méréseket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE, Gödöllő) kutatóival közösen.

Különböző technológiákkal és különböző lépésekben egy köbméter vizet szűrtek át, és hétfajta műanyagot azonosítottak a vizsgált mérettartományban. Elsősorban fóliákból, PET-palackokból, zacskókból, ruházatokból és hőszigetelő anyagból (hungarocell) kerültek a vízbe a mikroműanyagok.

A balatoni eredmény nem kirívóan magas, noha 67 európai tó esetében 7,3 átlagos szemcseszámot számoltak össze a kutatók, igaz, más vizsgált mérettartományban és eltérő módszerekkel.  

Érdekesség, hogy nemrég érkezett egy számadat az egyik legszennyezettebb hazai vizünkről: a Bodrog folyóban tízszer annyi, 214,8 mikroműanyagot mértek egy köbméter vízben, mint amennyit legutóbb a Balatonban.

Mivel még gyerekcipőben járnak azok a kutatások, amelyek a mikroműanyagok lebontását célozzák meg különböző mikroorganizmusokkal, például baktériumokkal, gombákkal, ezért a megelőzésre helyezné a hangsúlyt Svigruha Réka, a HUN-REN BLKI tudományos munkatársa. A szennyvíztisztító-telepeken a szűréseket, a szűrésberendezéseket fejlesztené, valamint úgy véli, sokkal környezettudatosabban kellene a műanyag termékeket használnunk például a vízparti nyári fesztiválok idején. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában