120 kilométeres túra

2 órája

Motorosok tisztelegtek Deák Ferenc emléke előtt

Közel kétszáz fő vett részt azon a Deák Ferenc tiszteletére tartott emléktúrán, amit hagyományosan a Söjtör Környéki Motorosok Baráti Köre szervezett. A szombati program Söjtörről indult, majd Zsitkóc érintésével Zalatárnokon ért véget.

Gyuricza Ferenc

Soós Zsolt, Sulyok László és Klujber Richárd a zalatárnoki Deák-emlékműnél

Fotó: Gyuricza Ferenc

Ez utóbbi helyszínen a résztvevők nevében Klujber Richárd titkár és Sulyok László koszorút helyezett el az önkormányzati hivatal előtt található Deák-domborműnél. Köszöntőt Klujber László egyesületi elnök, illetve Soós Zsolt, a település polgármestere mondott. Utóbbi kitért arra, hogy Deák Ferenc, a Haza bölcse és a Nemzet prókátora több szálon kötődött Zalatárnokhoz, hiszen a családnak itt voltak birtokai, illetve gyermekkorában ő maga is itt nevelkedett nagybátyjánál. A település büszke a Deák-kötődéseire, a nemesi család több tagja is a községben nyugszik. 

A Söjtör Környéki Motorosok Baráti Köre minden évben megrendezi Deák-emléktúráját, amely olyan településeket érint, amelyek kötődnek Deák Ferenc életéhez. Az idei program úti céljai a muravidéki Zsitkóc – a Deák-család származási helye – és Zalatárnok voltak, s a résztvevők 120 kilométert tettek meg. 

- A Deák-emléktúra annak idején veterán motoros találkozónak indult, de közben más járművekkel, túramotorokkal és chopperekkel is csatlakoztak hozzánk – mondta Klujber Richárd. – Kirekeszteni senkit nem akartunk, illetve a tagjaink között is vannak olyanok, akik rendelkeznek ilyen motorokkal, ezért a járműveket tekintve ma már elég vegyes a felhozatal, Az ötvenes években gyártott Pannónia éppúgy megtalálható itt, mint a volt keleti blokk országaiból származó veterán motorok, vagy akár a legmodernebb túramotorok, ezért a tempót 50-60 kilométer/óra közötti sebességen tartottuk. Idén 180 fő regisztrált, ebből 145 személy érkezett motorosként, 35 pedig utasként. A túra végállomásán, szintén a hagyományainknak megfelelően egy Deák-totó és egy KRESZ-teszt várt még a résztvevőkre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában