Emlékkonferencia Zalaegerszegen az egyik utolsó polihisztor születésének 120. évfordulója alkalmából

2024.09.04. 19:04

"Keresztury Dezső tanította meg átélni a pannon életérzést"

Az író, költő, tudós, közéleti feladatokat vállaló akadémikus, az Eötvös Collégium vezetője, tanára, miniszter, az utolsó polihisztorok egyike életpályáját rajzolta meg az az emlékkonferencia, amit szerdán délelőtt tartottak Zalaegerszeg önkormányzata dísztermében Keresztury Dezső, a város szülötte tiszteletére, születésének 120. évfordulóján.

Arany Horváth Zsuzsa

A konferencia előadói, szervezői: Kiss Gábor főkönyvtáros, Tóth Renáta, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, dr. Széchenyi Ágnes, irodalomtörténész, dr. Fűzfa Balázs egyetemi docens, mögöttük dr. Cséby Géza irodalomtörténész, Balaicz Zoltán polgármester, dr. Gyimesi Endre, a Keresztury Emlékbizottság elnöke Fotó: Seres Péter

Az egybegyűlteket Kiss Gábor főkönyvtáros, az emlékülés elnöke köszöntötte, majd a rendezvény hangulatát megalapozóan elhangzó dal és vers után Balaicz Zoltán polgármester a város nevében szólt arról, hogy a következő három nap eseményeivel tisztelegnek a zalaiak előtt évtizedek óta példaként álló életmű előtt. Keresztury Dezső tanította meg átélni a pannon életérzést, mondta a városvezető. Ez a dunántúliak, zalaiak sajátossága, mely a múlt ismeretéből, a táj lelkéből, a szellemi örökségből, az összetartozás mindennapjaiból és a ünnepi pillanataiból áll össze, amit Keresztury számos írásában tesz átélhetővé. Akik még ismerték a 28 éve elhunyt akadémikust, személyes élményeik közkinccsé tételével gazdagítják az utókor számára az életeszményt, amit az ember és a hazafi állított maga és utókora elé. 

Dr. Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, az MTA Irodalomtudományi Intézet Modern Magyar Irodalmi Osztálya tudományos főmunkatársa, aki maga is zalai felmenőkkel rendelkezik, személyesen ismerte Keresztury Dezsőt, több interjút készített vele. Ezúttal az Eötvös Collegiumban töltött éveket emelte ki a rendkívül gazdag tudományos pályából, de szólt a berlini, bécsi, római kutatói évekről, a világirodalom népszerűsítéséről, a második világháború utáni, írókat a negatív megítélés alól tisztázó tevékenységről, a vidéki tehetségek felemeléséről.  Beszélt Keresztury és Mindszenty ellentétes személyiségéről, amely a vallás- és közoktatási miniszterségi évek alatt mutatkozott meg, amikor Mindszentyvel mint hercegprímással került kapcsolatba. (A zalaegerszegi gimnáziumi évek alatt az apát tanította Kereszturyt.) Az Országos Széchenyi Könyvtárban végzett munkája mellett Arany János, Madách Imre és Babits életművét helyezte kutatásai középpontjába. 

Arany János és Keresztury  Dezső kapcsolódási pontjairól dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, egyetemi docens beszélt, kiemelve, a tudós, amikor kutatási tárgyat választ, mindig a saját eszmekörét, gondolkodását illeszti a kutatott tárgyra, ez esetben Arany és Keresztury szerencsés találkozását láthatjuk. Aranyt idézve hangsúlyozta mindkettőjükre jellemzően: "Nem züllhetett vidéki magyarkodásba". Dr. Cséby Géza Keresztury és a Balaton címmel tartott előadást, Németh István Péter a Keresztury Dezső dedikál című kötetről beszélt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában