Térségi híreink röviden

2024.09.12. 17:02

„No-go” zónák Európában, könyv Skóciai Szent Margitról, 25 éves a hévízi templom

Mozsár Eszter

Mindszenty utolsó éveiről szólt a Rubicon Intézet estje a Mindszentyneumban. Balról jobbra: Kovács Örs, Balogh Margit és dr. Török Csaba

Fotó: Mozsár Eszter

Dr. Marsai Viktor: „No-go zónák” Európa nagyvárosaiban

Az új tanévvel a zalaegerszegi MCC Képzési Központjának szakmai rendezvénysorozata is elindult. A szerdai első szakmai napon dr. Marsai Viktor Kié itt a tér? – Párhuzamos társadalmak, „no-go zónák” Európában címmel tartott előadást. Az MCC Migrációkutató Intézetének igazgatója az egyik szerzője a hasonló című kötetnek, amely Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, az Egyesült Királyság, Németország és Svédország bevándorlók lakta városrészeit mutatja be. Olyan negyedek jöttek létre, amelyek képe, kultúrája eltér a többségi társadalom által lakottól, és amelynek következtében Európa nagyvárosaiban valami végérvényesen félrement. 

Királyok vére: valós történeten alapuló fantáziaregény

A Halis-könyvtárban mutatták be kedden Uzsoki Mária Királyok vére című legújabb könyvét a Czupi Kiadó gondozásában. Valós történelmi tényeken alapuló fantáziaregény született. A kötet bemutatóján Czupi Gyula, a Halis-könyvtár igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd a könyv szerzőjével, Uzsoki Máriával beszélgetett. Az író elmondta: Skóciai Szent Margit származásáról a tudósok, kutatók, történészek körében ugyan ma is viták zajlanak, ám a szívének mégis a legkedvesebb és általa igaznak tartott felfogás, hogy Margit Árpád-házi leszármazott, ereiben az Árpádok vére folyt. Hozzátette: feltételezhető, hogy Edward feleségül vette Szent István legkisebb lányát, Ágotát. Három gyermekük született: Margit, Krisztina és Edgár. Az írói fantáziával kevert történet Skóciai Szent Margit életéről, tetteiről és férjével való kapcsolatáról szól. 

Mindszenty száműzetésében is egységessé tette a magyarokat

A magyar diaszpóra püspökeként tette egységessé a nemzetet az esztergomi hercegprímás és bíboros a száműzetésben, hangzott el a Rubicon est legutóbbi előadásán kedden a Mindszenty zarándokközpontban. Mindszenty József figyelme ezzel párhuzamosan emlékiratainak megírására összpontosult, amit 1974-ben adtak ki Torontóban. Mindszenty József bíboros izgalmakkal teli életútjának végét ismertette a hallgatósággal a rendezvény három előadója. Zalaegerszeg egykori plébánosa a száműzetésben 1971. október 23-ig a Vatikánban, majd haláláig Bécsben, a Pázmáneum épületében lakott. Lelkiismereti kötelességének érezte, hogy a világban szétszóródott magyarokat hitükben és magyarságukban erősítse. Hosszú lelkipásztori útján felkereste mint az öt kontinenst, járt Kanadában, az USA-ban, Dél-Amerikában, Dél-Afrikában, Ausztráliában és Új-Zélandon. Dr. Balogh Margit, a Magyar Tudományos Akadémia doktora arra világított rá, hogy milyen körülmények között élt Mindszenty, milyen volt a magyar belpolitikai helyzet, s milyen tárgyalások folytak a Vatikán és a magyar állam között. A HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont általános főigazgató-helyettese az Emlékiratok születésének körülményiről is szót ejtett, amiről VI. Pál pápa tapintatosan jelezte, hogy nem időszerű annak megjelentetése. 

Huszonöt éve szentelték fel a hévízi Szentlélek-templomot

Huszonöt éve épült a hévízi Szentlélek-templom, amelyet 1999. szeptember 9-én dr. Szendi József nyugalmazott érsek szentelt fel. A negyedszázados évfordulón, szeptember 13-án, pénteken 18 órakor ünnepi szentmisét mutat be a fürdővárosban dr. Udvardy György veszprémi érsek. Erre az alkalomra készül a templom gyermek- és ifjúsági kórusa, amelyhez csatlakozott több korábbi tag is. Ők – a plébánia közösségi oldalának tudósítása szerint – pont ott folytatták a próbákon, ahol évekkel azelőtt abbahagyták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában