A hónap műtárgyai a Mindszentyneumban

3 órája

Agyafúrt magyarok: nyílhegy a koponyában és egy kétesélyes műtét

A napokban nyílt meg a zalaegerszegi Mindszentyneumban Attila örökösei címmel a Magyar Természettudományi Múzeum október 23-ig látogatható időszaki tárlata. Ezzel egy időben még október 4-ig nézhetjük meg a hónap műtárgyait, ugyancsak a fővárosi intézmény jóvoltából.

Mozsár Eszter

Egy nyíl fúródott a középkori férfi fejébe

Fotó: Pezzetta Umberto

A vitrinben egyrészt egy középkori felnőtt férfi koponyájának rekonstrukciója van, amin a homlokcsontba ékelődve egy nyílhegy töredéke látszik ki. A másik egy soroksári lelet, ami a nagy méretű, ám rövid túlélést biztosító sebészeti koponyalékelést mutatja a honfoglalás kori felnőtt férfi koponyáján. A műtét végén a csonthiány elfedésére eredetileg vékony fémlemezt helyezhettek közvetlenül a sebfelszínre. Ennek réztartalma a temetést követő évszázadok során a talajban lejátszódó kémiai reakciók révén „patinásra”, azaz zöldes színűre festette a vele érintkező csontrészeket. 

A honfoglaló magyarok két okból is végeztek koponyalékelést, egyrészt sebészeti beavatkozásként, gyógyító céllal, másrészt jelképesen, az agykoponya boltozatán található kör, ritkábban ovális vagy szilvamag alakú csontsebeket kialakítva. Az utóbbinak az oka nem ismert, feltételezések szerint a honfoglaló magyarok hitvilágához tartozott e szokás, írja a természettudományi múzeum a blogjában. A sebészi koponyalékeléssel áll kapcsolatban az agyafúrt kifejezés is, mint megtudhatjuk a blogból. 

Egy honfoglalás kori koponyalékelés
Fotó: Pezzetta Umberto

Az Attila örökösei tárlat még október 23-áig nézhető meg a Mindszentyneumban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában